// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Reformationen: 1500-tallets kulturrevolution
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Reformationen: 1500-tallets kulturrevolution

Skrevet af den 31. december 2017 – 11:40Én kommentar

Der er næppe nogen, der ikke har opdaget at vi i 2017 år fejrede 500-året for Luthers berømte 95 teser. De blev ikke bare begyndelsen på en reformation af kristendommen, men medførte store forandringer af samfundet og kulturen i Europa og ikke mindst i Danmark.

Det er de forandringer, Aarhus Universitetsforlags storværk i to bind handler om. Over 900 sider fortæller et solidt hold af forskere og andre eksperter om små bidder af de gigantiske forandringer, der prægede 1500-tallet og 1600-tallet. Lad mig slå fast med det samme: det er for nørder. Men de vil så til gengæld finde en skatkiste af viden i de to bind. Her er ca. alle vinkler af reformationen dækket, herunder de vinkler man aldrig havde forestillet sig at en frafalden munk skulle kunne få indflydelse på.

Reformationen er både en introduktion til Luthers eget liv, hans tænkning og hans samtid. Her bruges naturligvis sider på at forklare om de mange skel mellem katolicismen og den lutherske kirke. Det handler ikke kun om hvorvidt paven skal være overhoved for kirker, nedlæggelse af klostre eller om man kan købe sig aflad. Forskellene stikker langt dybere, og de behandles grundigt – nadveren, sakramenterne, skriften som kilde, præstens rolle og meget, meget mere.

Dertil kommer en grundig gennemgang af udviklingen i af den religiøse praksis i først og fremmest de reformerte lande, men også i kraft af modreformationen ændrede den katolske kirke selv.

Derudover er her et overflødighedshorn af viden om store og små forhold i de omtumlede og ganske blodige århundreder før, under og efter reformationen: religiøse sekter, historie, uddannelse, økonomi, munkeordner, musik, billedkunst, hekse, bondeoprør, jødehad og politik. Og meget mere – ja, vi kommer helt ind i familierne for at vide, hvordan reformationen ændrede forholdene mellem køn, forældre og børn, og mellem familien og det omkringliggende samfund.

Det er skønt at åbne to så tykke bind og side efter side blive klogere – både på emner, jeg troede jeg vidste noget om, men også om emner jeg slet ikke havde forestillet mig kunne være interessante.

Det første bind handler om det europæiske perspektiv, men det andet koncentrerer sig om Danmark. Hvert kapitel er skrevet af en ekspert på det enkelte område, ganske fint introduceret i det enkelte binds indledning. De enkelte forfattere har hver deres sprogtone, deres detaljeringsniveau og også en forskellig holdning til hvor formidlende eller hvor diskuterende deres tekst skal være. Det gør egentlig ikke så meget, men enkelte steder springer det meget i øjnene – ikke mindst de steder, hvor der (åbenbart) stadig er stor uenighed i forskerkredse.

Skal jeg komme med et forsigtigt pip, så savnede jeg et kapitel om den svenske reformation – det er trods alt vores naboland (og ærkefjende på dette tidspunkt) og når der kan blive plads til ikke mindre end to kapitler om den engelske reformation, burde der også have været et om den svenske.

Reformationen. 1500-tallets kulturrevolution. Redigeret af Ole Høiris og Per Ingesman. 421 + 478 sider. 2017. Aarhus Universitetsforlag.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.