// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Steen Langstrup: Tabu
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Gys, Roman, Spænding

Steen Langstrup: Tabu

Skrevet af den 13. september 2019 – 05:36Én kommentar

I Tabu møder vi en dysfunktionel familie, der er fuld af tabuer. Faderen har lyssky forretninger; sønnen har en nervøs, angstlignende lidelse og er professionel gamer; moren er betaget af datterens nye kæreste og har et stigende alkoholforbrug; datteren har en død tvillingesøster, som aldrig nævnes i familien; datterens ekskæreste, som faren stadig kan lide, mishandlede hende; far og søn er i evig kamp; faren favoriserer tydeligt datteren. Det er alt sammen tabu, og det er noget, de alle undertrykker og tier ihjel.

Settingen er juledagene på familiens nykøbte tropeø, hvor de planlægger at holde en traditionel dansk jul. Familieidyllen trues dog af familiens mange skeletter, der har svært ved at holdes indespærret efterhånden. Samtidig opdager de en fremmed mand, der lusker rundt i skyggerne midt om natten. De må nu forholde sig til trusler både indefra og udefra.

Steen Langstrup formår at skrive sig godt ind i hovedet på sine karakterer. Man mærker frustrationen og sorgen udtrykke sig på helt forskellige niveauer i forhold til karakterernes aldre og personligheder.

Flere hemmeligheder – flere tabuer, ting man ikke taler om – sniger sig ind i løbet af fortællingen. Man efterlades med den tanke, at det da ikke kan være rigtigt, at så mange tabuer og hemmeligheder findes i samme familie. Langstrup formidler dog sin historie på en måde, så det alligevel føles troværdigt – takket være solide karakterer og en fin suspenseopbygget struktur.

Romanen har et hurtigt tempo og fine cliffhangers, når der skiftes mellem kapitler og derved fortællere. Mange af kapitlerne er korte, og det hjælper med at skabe og holde spændingen.

En følelse af noget dystert lurer konstant i baggrunden. Det er mere ubehag end reel uhygge, selvom der er spor af begge dele. Det er ikke helt en slasher-stemning, som dominerer, selvom settingen med at være isoleret på en tropisk ø under et uvejr er et oplagt miljø til en sådan historie. Det er mere en psykologisk thriller, vi har med at gøre. Den er spændende og dragende, og man har svært ved at lægge bogen fra sig, når man først er kommet i gang. Karaktererne og familierelationen er kerne og driftkraften i denne bog. Og så er der både seksuelle scener samt gys og blod, så hvad mere kan man kræve?

Tabu er blandt de bedste værker, jeg har læst af Steen Langstrup. Jeg anbefale gerne romanen til gyserfans. Jeg tror endda, den vil være god til mindre hærdede gyserfans også. Det er dansk gys, når det er godt. Den har spænding og en psykologisk karakteropbygning, og selvom der ikke er mange mord eller meget blod, så er den bestemt værd at læse.

Læs også anmeldelsen af Frygt Fabrik Fælde.

Steen Langstrup: Tabu. 2 Feet Entertainment, 2019. 278 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.