// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gilbert Shelton: Fem flippede årtier med Flipkompagniet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Satire, Tegneserie

Gilbert Shelton: Fem flippede årtier med Flipkompagniet

Skrevet af den 7. januar 2019 – 06:58Ingen kommentarer

Flipkompagniet, eller som teamet hedder på amerikansk: ”The Fabolous Furry Freak Brothers” var blomsterbørnenes tegneserie. Den blev skabt for næsten 40 år siden i 1967 og det var simpelthen tegneserien, hvis du betragtede dig selv som underground, anti-establishment og på kant med alle former for autoriteter. Seriens tre hovedpersoner, Phineas, Fat Freddy og Freewheelin Franklin samt ikke mindst Fat Freddys kat, var kendt af mange i datidens hippiekultur.

Der blev røget masser af tjald, bollet til højre og venstre, urineret, drukket og flippet godt og grundigt ud i spalterne. Løjerne tiltrak en stadig større læserskare også uden for hippiekredse. I anledning af jubilæet har Fahrenheit samlet de seneste episoder, som hermed udkommer for første gang på dansk. Oven i hatten får man danske tegneres bud på et par episoder, og endelig er der skaberens, Gilbert Sheltons beretning, hvordan serien blev til, og hvad der inspirerede ham.

Man kan se, at tiderne er skiftet, men den grotesk-sorte humor springer stadig i øjnene. Eksempelvis da Phineas bliver selvmordsbomber og sniger sig ind til de evigt formuendes årlige banket, hvor man fejrer sig selv og sin rigdom – eller med Phineas’ ord: “De logrende kapitalisthunde og griske materialistiske parasitter, der nu må forberede sig på evig intethed”. Men hans hjemmelavede bomber detonerer ikke, og da banketten er et kostumebal, vinder Phineas selvfølgelig prisen for den mest humoristiske udklædning. Det er god humor, og der er masser af det på de 68 sider. Så fyr den fede og flyv med Freak-brødrene på nye eventyr.

Gilbert Shelton; Fem flippede årtier med Flip-Kompagniet. Fahrenheit. 68 sider. Oversat af Paw Krogsbæk Mathiasen

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.