// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kasper Støvring & Michael Jalving: Danmark under angreb
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat

Kasper Støvring & Michael Jalving: Danmark under angreb

Skrevet af den 20. august 2019 – 05:57Ingen kommentarer

”Først var indvandringen en kulturberigelse. Da der så opstod problemer, talte man om, at de bliver som os, helt naturligt i løbet af et par generationer, maks. Da det ikke skete, klandrede man danskernes racisme. Vi var selv skyld i det. Det er den berømte tone: Talte vi blot anderledes, ville integrationen af muslimerne ske. NU-NU-NU sker det! Det sjove er bare, at der aldrig har været problemer med flygtninge fra Sri Lanka, Vietnam eller Chile. Eller med indvandrere fra Kina, Thailand eller Indien, bare for at nævne nogle forskellige lande …

Allerede på side 15 i Kasper Støvring og Mikael Jalvings bog ”Danmark under angreb” ridser de udfordringen og bogens omdrejningspunkt op. Og selvom emnet i dag er meget politisk og derved inficeret med overophedede meninger og synspunkter, så er emnet som udgangspunkt slet ikke uinteressant at dykke ned i som en faglig case. Man kan se det som en undren. Hvad sker der? Hvorfor forholder det sig sådan? Og som udgangspunkt kunne mennesker i alle aldre og af alle racer og religioner sætte sig sammen og kigge ind i den udfordring for at finde nogle fælles svar – uden at nogen behøver føle sig angrebet eller udstillet.

Som sådan er bogen egentlig overraskende god. Udfordringen er dog ikke selve emnet eller udgangspunktet. Udfordringen er, at vi i Danmark i mange år ikke har kigget på udfordringen med øget indvandring med en intellektuel tilgang. Diskussionen har til evighed været gennemsyret af følelser og menneskesyn og tanker om støtte og hjælp og det ’gode’ mod det ’onde’ og meget mere pladrende irrelevant vrøvl … i hvert fald i denne sammenhæng.

Også på den måde er bogen et friskt pust. Den er bygget op som en samtalebog, hvor de to forfattere taler om emnet. Det er en fin idé, fordi de får vendt deres tanker på en meget åben og – om ikke nødvendigvis løsningsorienteret – så i det mindste beskrivende måde, og det illustrerer faktisk rigtig fint, hvad rigtig mange mennesker tænker – ikke bare i Danmark men i hele Europa.

Jeg tror, det er rigtig vigtigt at lægge din politiske tilgang og dine personlige meninger om emnet indvandring lidt på hylden, når du læser denne bog. De to forfattere kommer selv fra meget forskellige politiske baggrunde, men de formår faktisk at bruge den baggrund og deres udvikling som en slags base for at illustrere det, de i dag ser som én af de største udfordringer, vi i Europa står med lige nu.

Kan de, så kan vi også. Læg synspunkterne til side, og tag deres tanker ind. Lær, hvad de siger. Hør, hvad de mener. Og kom det ind på lageret over informationer om de mange ting, unge såvel som ældre i Danmark i dag går og grubler over. Er du enig, vil det ikke nødvendigvis være nyt for dig. Det vil måske være bedre underbygget og beskrevet. Er du ikke enig, så får du et indblik i den usikkerhed og angst, der ligger i de mange, der er enige. Under alle omstændigheder er bogen meget reflekterende.

Med det udgangspunkt, vil jeg kalde bogen og dets budskaber for en win-win.

Kasper Støvring & Mikael Jalving: Danmark under angreb – kulturkritiske udvekslinger”, Forlaget Indblik, 300 sider, udkom 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.