// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jonathan Eig: Ali – et liv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Sport, Sportslitteratur

Jonathan Eig: Ali – et liv

Skrevet af den 29. september 2018 – 07:55Ingen kommentarer

Bokselegenden Muhammad Ali var ikke en af de største. Han var dén største. Og beskrivelsen af nærværende biografi om Ali følger samme spor. Ifølge bagsideteksten, så er det nemlig ”den mest omfattende og definitive biografi, der nogensinde er blevet udgivet om Muhammad Ali”.

Om det er sandt, har jeg svært ved at bedømme, da det for undertegnedes vedkommende kun er blevet til én Muhammad Ali-biografi – denne. Men omfattende det er den. Og det kræver sin m/k at tage livtag med den. At holde sig oprejst alle 12 omgange og ikke lade sig slå ud af de meget grundige beskrivelser af Muhammad Alis liv og levned. Formår man det, så får man også en læseoplevelse af de helt store om den største. For vi kommer hele vejen rundt.

Til bogens store ros skal også siges, at vi ikke blot får en grundig indføring i hvem det 20. århundredes nok største sportsmand var og hvad der drev ham. Vi får også en meget intens og detaljeret beskrivelse af det stærkt raceopdelte USA i efterkrigsårene og får sat Muhammad Alis gøren og laden ind i en større sammenhæng.

Muhammad Ali hed faktisk Cassius Clay indtil han konverterede til islam og tog navneforandring. Islamismens tiltrækning på unge Clay gennem en række markante prædikanter fylder naturligvis også meget og er en gennemgående rød tråd sammen med raceproblematikken.

Bogen er således ikke kun en sportsbog med beskrivelse af Ali’s kampe og sportslige udvikling. Den er en elegant sammenvævning af sport og politik, som kan læses af den sportsinteresserede såvel som den politisk interesserede.

Muhammad Ali døde i 2016 74 år gammel efter et begivenhedsrigt liv. Han var den største i sin tid. Og derfor kræver det selvfølgelig også en biografi udover det sædvanlige at beskrive ham og hans samtid samt sætte hans opvækst og karriere ind i en større samfundspolitisk sammenhæng. Men 500 sider er måske selv for ”The greatest” lige i overkanten. Winston Churchill kunne sagtens bære knap 1.000 sider, men for en mand der trods alt kun kæmpede sine kampe i bokseringen, så bliver det lige lovlig grundigt for min smag. Men hvis man kommer igennem bogen, så behøver man heller ikke læse mere om Muhammad Ali. Så ved man alt hvad der er værd at vide. For ”Ali – et liv” er som nævnt i starten ”den definitive biografi”. Den største om den største.

Jonathan Eig: Ali – et liv. Gyldendal, 2018. 592 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.