// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Yuval Noah Harari: 21 ting du bør vide om det 21. århundrede
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Historie, Idehistorie, Politik & debat, Samfund

Yuval Noah Harari: 21 ting du bør vide om det 21. århundrede

Skrevet af den 15. september 2018 – 07:33Ingen kommentarer

Verden er i hastig forandring. Allerede nu er teknologien ved at vende op og ned på alting og forandringerne vil kun blive større. I de kommende årtier vil teknologien ændre vores samfund og klode, men også vores kroppe og endog personlighed. Det er postulatet bag 21 ting, du bør vide om det 21. århundrede, som den israelske historiker Harari står bag.

Jeg elsker bøger, der trækker de store linjer frem i verdenshistorien og samtidshistorien, og
Harari har da også skrevet en velresearchet bog med mange gode pointer. Her er et kort rids over mange af det 21. århundredes udfordringer, og hvor teknologien er ved at ændre vores liv.

De bedste kapitler er de mere analytiske kapitler i bogen første dele. De indeholder intelligente og overraskende pointer, der fik mig til at stoppe op og tænke. Det er rigtig godt (selvom ordet disruption er ved at være slidt igennem). Derefter går det lidt ned af bakke, for Hararis force er, når han holder sig til analysen og ikke så meget, når han forsøger at fortælle læseren sine egne holdninger.

Jeg sidder derfor tilbage med den samme fornemmelse, som efter hans to første bøger: at der flere steder bliver trukket lige lovlig meget i pointerne for at få dem til at passe ind i Hararis konklusioner. Han vil meget gerne presse sin mening ned over læseren, også selvom han skam bedyrer det modsatte. Flere steder halter argumentationen også lidt, og Harari tager sig visse friheder med præmissen for sine argumenter. Eksempelvis kapitlet om sekularismen, hvor Harari frejdigt påstår, at sandheden (hvad det så end er), medfølelse, lighed, frihed, mod og ansvarlighed er vigtige sekulære værdier – dvs. alt hvad der er godt. Her digter han sin egen præmis for at kunne få argumentet til at gå op. Sekularisme er den opfattelse, at samfundet ikke bør indrettes efter religiøse forskrifter, og når Harari tillægger sekularismen en stribe positive værdier, er det altså for egen regning.

Harari har tidligere skrevet to bøger i samme stil, nemlig Sapiens og Homo Deus, der begge blev internationale bestsellere. 21 ting du bør vide om det 21. århundrede ligger sig fint i slipstrømmen af de to første bøger – nogle gange så fint, at den gentager pointer fra dem, f.eks. om hvorfor krig bliver stadig mere urentabelt. Hvis du kunne lide de to første bøger til 21 ting… også begejstre dig, og hvis ikke kan du stadig blive klogere – men husk under alle omstændigheder din kritiske sans.

Yuval Noah Harari: 21 ting du bør vide om det 21. århundrede. 320 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Joachim Wrang, 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.