// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Høeg: Gennem dine øjne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Peter Høeg: Gennem dine øjne

Skrevet af den 20. oktober 2018 – 07:57Ingen kommentarer

I Peter Høegs seneste værk følger vi en hovedperson, som sjovt nok hedder Peter. Vi følger ham på hans fantastiske rejse ind i bevidstheden. Som en sidste udvej for at hjælpe hans kære barndomsven Simon, der har forsøgt selvmord, opsøger Peter Det medicinske Fakultet – Institutet for Neuropsykologisk Billeddannelse. Her møder han Lisa, som han har gået i børnehave med. Efter et trafikuheld har Lisa mistet hukommelsen, og hun genkender ikke Peter.

Værket er en tosporet fortælling. I det ene spor følger læseren Peter og Lisa og deres eksperimenter med Lisas progressive forskning inden for hjernescanning. En slags virtuel reality, hvor bevidstheden manifesterer sig i et lysfænomen som en parallelverden til den fysiske verden. Parret træder ind i deres egen og andres bevidsthed, men det er ikke uden konsekvenser. I et andet spor ser vi tilbage til tiden, hvor de gik i børnehave sammen. Børnene finder ud af, at de kan mødes i drømmene. “Verden udenfor er der ikke rigtigt. Det er kun Valby der findes. Og måske København. Når mennesker kører ud af København, falder de i søvn. Og drømmer at de rejser videre. Men alt det de ser, er noget de drømmer. De store skove, havet, ulvene, alt sammen er en drøm. Dér hvor Valby ender, er der fuldt af biler og sporvogne. De holder stille. Indeni dem sidder mennesker og sover. Og drømmer at de rejser videre.”

Et meget Peter Høegsk værk – spændende, enkelt og alligevel dybt. Om tab og sorg – om det at miste sin barndom, sine venner, sin elskede og sig selv. Der hviler en inderlighed over værket. Høeg rammer en ærlighed og sårbarhed i sine indtagende scener, gengivelser og beskrivelser af verden fra børnenes perspektiv, som er overvældende. Og han skildrer med følsomhed og melankoli voksenlivets alvor. Det handler ikke om at forstå! Vi vil så gerne forstå os selv og hinanden, men det er en næsten umulig opgave for mennesker. Det handler om at give slip. Om at slippe normer og værdier og de tonsvis af sagte og de usagte forventninger, vi har til os selv og hinanden.

Værket er en undersøgelse af menneskets bevidsthed, som Peter Høeg videregiver på overbevisende skønlitterær vis. Et kontroversielt værk, som på en gang er både medrivende, enormt grufuldt, men også smukt, fascinerende og alt for meget. “- Hvis virkeligheden er en fortælling, en drøm, en fabrikation, hvad er så virkeligt? Hvad er der udenfor drømmen? Hvad sker der hvis man vågner?” Peter Høeg går bestemt ikke i små sko, vi taler kosmos og kaos. Man skal vride sig lidt for at følge den ophøjede, næsten oversvømmende stemning i bogen, men når man først har overgivet sig, er det en enormt betagende læseoplevelse.

Vi har også anmeldt andre af forfatterens romaner: Effekten af Susan og Elefantpassernes børn.

Peter Høeg: Gennem dine øjne, Rosinante, September 2018, 368 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.