// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Per Stig Møller: Udenrigsminister i krig og fred
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Erindringer, Politisk biografi

Per Stig Møller: Udenrigsminister i krig og fred

Skrevet af den 12. august 2018 – 07:11Ingen kommentarer

I mere end otte år fra 2001 til starten af 2010 var Per Stig Møller Danmarks udenrigsminister. I et digert og velskrevet værk får vi nu Per Stig Møllers egne erindringer af hvordan det gik for sig i en af de dramatiske perioder i nyere dansk udenrigspolitisk historie. En periode, der bød på blandt andet Muhammed-krise i flere bølger, klimatopmøde, mellemøst-fredsbetræbelser og optagelsen af en lang række østeuropæiske lande i EU under dansk formandskab.

Per Stig Møller var uden tvivl en af de dygtigste og mest kompetente danske udenrigsministre. Det stod klart for mange allerede i Møllers periode i embeddet. Og det bliver der sat en tyk streg under i erindringerne. Det fremstår ret tydeligt, at Møller arbejdede stenhårdt på den internationale scene. Ikke kun for danske interesser, men også for fred i Mellemøsten. Utallige gange talte han med den ene, den anden, den tredje og den fjerde arabiske udenrigsminister eller med USA’s skiftende udenrigsministre. Og ofte bar bestræbelserne frugt. Nogle gange gik alt dog ikke efter planen. Men så sørger Møller behændigt for at understrege, at det ikke var noget han kan lastes.

Den konservative politiker sætter ikke sit lys under en skæppe og er god til at fremhæve alle de ideer og initiativer han selv kom med på den internationale scene. Det er dog ikke mere omfattende end hvad man kunne forvente. Og han har på lange stræk faktisk også noget at have det i og det bliver ikke for megen selvpromovering.

Og dog. Man kunne dog godt have ønsket sig bare en lille flig af kritisk selvrefleksion. Ikke mindst over forholdet til statsminister Anders Fogh Rasmussen og håndteringen af Muhammed-krisen.

Per Stig Møller var og er dog en intellektuel kapacitet, som efterfølgere på udenrigsministerposten har haft svært ved at matche. Først for nylig havde de seks efterfølgende udenrigsministre tilsammen været længere tid på posten end Per Stig Møller, der ikke kun deler ud af sine oplevelser og samtaler med forskellige verdensledere. Vi får skam også gode råd om hvad for noget udenlandsk mad man bør undgå.

Alle med interesse for nyere dansk udenrigspolitik bør naturligvis læse Per Stig Møllers erindringer – der også omfatter hans halvandet år som kulturminister i 2010 – 2011. Så kort kan det siges. Så se at få det gjort.

Per Stig Møller: Udenrigsminister i krig og fred. Gyldendal, 2017. 468 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.