// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mickael Launay: Den store fortælling om matematikken
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Opslagsværk

Mickael Launay: Den store fortælling om matematikken

Skrevet af den 11. juli 2018 – 15:26Ingen kommentarer

“Matematik er svært.” “Matematik er kedeligt.” “Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge matematik til.” Sådan lyder det ved mange skriveborde, når ungerne skal lave matematiklektier og som forælder giver du måske i dit stille sind dit barn ret. Fortvivl ikke, Launay har skrevet en bog, der vil få både dig og dit barn til at genoverveje den holdning!

Den store fortælling om matematikken er ikke en traditionel matematikbog. Det er heller ikke en traditionel historiebog, om matematikkens historie. Det er derimod en bog, der fortæller om den mageløse matematik med et historisk udgangspunkt – og det er rigtig godt, for så bliver vi som læsere klogere i takt med at matematikerne også blev det.

Fra oldtidens dekoration af vaser til Alexander d. stores bematister, der med deres skridt opmålte hele den kendte verden over babylonernes, grækernes, indernes og mange andres store opdagelser, som vi ofte i dag opfatter som helt intuitive får vi en fin introduktion til matematik og dens mange anvendelsesmuligheder.

Bogen strutter af smittende fortællerglæde og stor kærlighed til matematikken.

Launay fortæller pædagogisk om de forskellige grene af matematikken. Geometri, algebra, sandsynlighedsregning og meget mere – selv de vanskelige discipliner som infinitesimalregning er med, om end det altså er vanskeligt at hitte rede i, selv når Launay fortæller.

Launays historiske udgangspunkt betyder, at vi kommer fra de første tal i forhistorisk tid til de moderne teoremer og discipliner, der er udelukkende teoretiske og meget, meget abstrakte. Det er et godt fortællergreb, for at det er lettere at forstå matematikken, når den bliver sat ind i sin historiske kontekst. Hvad var det for nogle problemer, matematikken skulle løse? Hvordan fandt fortidens store matematikere deres beviser og regnemetoder? Alt det og meget mere får man i Den store fortælling om matematikken.

Den store fortælling om matematikken er den lægmandsintroduktion til matematik, vi altid har savnet. Der er alt for få unge mennesker, der i dag har lyst til at læse matematik og de naturvidenskabelige fag, og en bog som Den store fortælling om matematikken er lige præcis det, der skal til for at tage mystikken af den “vanskelige” matematik.

Den store fortælling om matematik bør udleveres til eleverne på alle ungdomsuddannelser, og hvis du er for gammel til at gå på sådan en, bør du unde dig en tur hos boghandleren eller biblioteket og få øjnene op for matematikkens spændende verden.

Mickael Launay: Den store fortælling om matematikken. 360 sider, FADL’s forlag. Oversat af Ole Lindegård Henriksen, 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.