// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Søren Sveistrup: Kastanjemanden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Søren Sveistrup: Kastanjemanden

Skrevet af den 7. juni 2018 – 13:19Ingen kommentarer

Søren Sveistrup har både TV-serien Forbrydelsen samt flere film og tv-serier på samvittigheden. Så der er ingen grund til ikke at have store forventninger til hans debutroman, en murstenstung krimi på over 500 sider. Heldigvis fastholdes spændingen over de mange sider, for der er både et fermt plot, troværdige og interessante personer, samt et spændstigt sprog hele vejen gennem romanen.

Scene efter scene udrulles en forfærdelig historie for læseren. Kvinder findes myrdet og delvist parteret – hænder er skåret af, og ved siden af ligene finder efterforskerne små kastanjemænd.

I centrum for efterforskningen har vi Naja Thulin, ung, talentfuld og selvstændig. Lidt af en enspænder, som tør gå til kanten for at nå målet. Hun skal arbejde sammen med Mark Hess, som netop er blev smidt ud af Europols hovedkvarter i Haag. Han er ikke nem at omgås og vil egentlig helst så hurtigt tilbage til Europol som muligt. Men sammen gør de en opdagelse, som tvinger dem til at samarbejde. Opdagelsen er, at der på kastanjemændene er fingeraftryk fra en ministers forsvundne og efter al sandsynlighed døde datter. En afvigende karakter har allerede tilstået mordet, men på grund af sit skrøbelige sind, kan han ikke huske, hvad han gjorde af liget efter angiveligt at have parteret det. Og begge efterforskere erkender gradvist, at forbrydelsen mod ministerdatteren nok slet ikke er blevet opklaret, som deres kolleger tror.

Naja og Mark graver dybt for at finde en forbindelse mellem de forskellige mord, og det der er overgået ministerens datter. Et fællestræk er der mellem de forskellige mord; de mishandlede kvinder har ikke passet tilstrækkelig godt på deres børn. Det er i bund grund forbrydelser mod børn, der skaber den virkelige uhygge i Kastanjemanden. Forbrydelserne er i denne forbindelse at forstå som såvel omsorgssvigt som indespærring og mishandling. Men handler det om hævn? Og hvad pokker er koblingen mellem ministerens datters bortførelse og så jagten på kvinder, der skal udsættes for sav og kølleslag? Det gives der svar på, men først meget langt hen mod bogens slutning.

Søren Sveistrup mestrer ikke kun filmmanuskripterne. Det står klart efter at være kommet gennem hans debutroman. Den filmiske stil har han formået at bære flot med sig ind i de hurtigt skiftende scener og dramatiske sekvenser, og plottet hænger umanerlig godt sammen. Så trænger du til et godt gys, og noget der kan få til at løbe koldt ned af ryggen i sommervarmen, så er Kastanjemanden et sikkert valg.

Søren Sveistrup: Kastanjemanden, Politikens forlag, 528 sider, Juni 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.