// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jonas Nyrup og Niels Pedersen: Michael Laudrup: En gentleman i nye klæder
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Sport, Sportslitteratur

Jonas Nyrup og Niels Pedersen: Michael Laudrup: En gentleman i nye klæder

Skrevet af den 19. april 2018 – 07:19Ingen kommentarer

Mere end 500 sider om en fodboldspiller(!). Ikke om hans opvækst eller karriere som fodboldspiller. Nej, alene om hans endnu ikke afsluttede karriere som træner. Kan det virkelig lade sig gøre at skrive en fængende bog om dette uden at det kommer til at gå i tomgang?

Ja, det kan det faktisk. Det beviser Jonas Nyrup og Niels Pedersen i dette særdeles detaljerede og gennemresearchede værk om Michael Laudrups tid som træner. Bogen blev af denne anmelder læst i umiddelbar forlængelse af at have læst ”Ambassadøren”, der handler om Laudrups tid som fodboldspiller. Og bogens titel er da også en direkte henvisning til den første bogs titel og primære konklusion. Nemlig at Laudrup som spiller var en diplomat og en gentleman.

Det er han stadig som træner. Og det er måske der det går galt. For det kræver måske noget andet end diplomati og gentlemanopførsel at være træner. Både i omgangen med spilleren, men ikke mindst i spillet med klubbens ledelse, fans og medier.

Bogen følger Laudrups karriere startende med tjansen som assistent på landsholdet over barndomsklubben Brøndby videre til Madrid-klubben Getafe, Spartak Moskva, galehuset på Mallorca og til sidst walisiske Swansea, hvor Laudrup er da bogen slutter.

Men han er der ikke længe efter. Og hans karrierer i de andre udenlandske klubber bliver heller ikke lang. Den røde tråd i fortællingen er nemlig, at Laudrup tilsyneladende er for flink. For meget en ambassadør og en gentleman til at spille spillet på ledelsesgangene. Til at håndtere sportsdirektører og klubpræsidenter med skabene fulde af skjulte dagsordener.

Den pointe får forfatterne på glimrende vis rullet ud, så det ikke blot bliver et rosenrødt portræt. Snarere tværtimod.

Til gengæld fylder Laudrups tid på Mallorca lidt for meget. Men det er på sin vis også okay. For forfatterne boede selv på Mallorca, da Laudrup var træner der. De fulgte derfor den turbulente tid på tætteste hold og mange af de observationer fra træninger, kampe og pressemøder indgår som elementer i fortællingen. Det fungerer rigtig godt. Ikke mindst forløbet omkring Laudrups exit fra klubben.

Så anbefalingen er den samme, som den var med ”Ambassadøren”. Interesserer man sig bare en lille smule for fodbold og for Danmarks ubestridt bedste fodboldspiller gennem tiden, så er det klart værd at læse denne bog. Og gør det gerne i forlængelse af ”Ambassadøren”.

Jonas Nyrup og Niels Pedersen: Michael Laudrup: En gentleman i nye klæder. Bogkompagniet, 2013. 527 sider.