// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Graae: Bad company
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Peter Graae: Bad company

Skrevet af den 3. marts 2018 – 07:16Ingen kommentarer

Hvad får en mand på 44 år til at søge ind i en rockerklub, blive stik-i-rend dreng for langt yngre rockere og begå stribevis af kriminelle handlinger? Ja, det forsøger journalist Peter Graae at give et svar på i sin bog “Bad Company”, der fortæller den sandfærdige historie om René Vestergaard.

Fra 2010 til 2014 var han Bandidos-rocker på Falster og Sydsjælland. Her deltog i brutale overfald, narkohandel, våbensalg og meget andet. Nu sidder han i fængsel og har derfor haft god tid til at tale med Peter Graae og fortælle om sine oplevelser.

At være dansk provinsrocker er langt fra noget glorværdigt liv. Faktisk lever René og flere af hans rockervenner kummerlige liv, hvor de har meget få penge på lommen og hutler sig igennem dagligdagen. Hatten af for at udpensle hvor ynkeligt det kan være. Folkene længere oppe i hierarkiet tjener sikkert gode penge. Men det aspekt kommer Peter Graae aldrig rigtig ind på. Han går aldrig rigtig ned i, hvordan rockerne overordnet organiserer deres kriminelle netværk og indtægtskilder. Det kunne ellers have været interessant. Men det er i virkeligheden en bog for sig.

For Bad company er René Vestergaards historie. En tankevækkende historie. For i princippet kunne det have været en selv. Han var ikke tidligere straffet, var weekendfar til to børn og i arbejde. Et helt almindeligt liv i provinsdanmark. Men også et kedeligt liv. René Vestergaard savnede spænding i sit liv og blev samtidig draget af at være en del af et broderskab. Eller det vil sige et broderskab på papiret. For bogen viser også hvor egoistiske de enkelte rockere er og hvordan de fuldgyldige Bandidos-rockere udnytter hangarounds, prospects og supportere som René Vestergaard. Broderskabet og æresbegreberne går kun til en vis grænse. I virkeligheden handler det mere om at mele sin egen kage samt udnytte og udmyge de lavere rangerende rockere.

René Vestergaard forlod rockermiljøet i sommeren 2014 og valgte herefter at lægge kortene på bordet på den lokale politistation. Her fortalte han alt hvad han vidste om sine rockervenners gøren og laden. Det udløste i alt 30 års fængsel til en lang række rockere. Det har betydet, at René Vestergaard er en jaget mand, der er nødt til at leve med en anden identitet og sandsynligvis i et andet land, når han kommer ud. For først skal René Vestergaard lige selv afsone sin straf for de forhold han begik.

Fra at have siddet sammen med andre Bandidos-rockere i fængselsafsnit, som nærmest fungerede som klubhuse, sidder René Vestergaard i dag sammen med pædofile og lignende. For ellers ville hans gamle venner fra Bandidos kunne få fingre i ham. Og når han kommer ud vil han sandsynligvis aldrig kunne opsøge og se sine to børn og familie.

Bogen fortæller René Vestergaards historie – og gør det på glimrende vis. Vi mangler dog svar på én ting. Fortryder han? For det er godt nok en høj pris han er endt med at betale.

Dette er den anden rockerbog i træk, som jeg læser. Og selvom “Bullshit” er belønnet med den mest prestigefyldte danske journalistpris, Cavling Prisen, så er det denne her man bør læse. Den foregår i nutiden og med en mand, som mange af os formentlig til en vis grad kan identificere os med.

Peter Graae: Bad company – Fire år i Bandidos. People’s Press, November 2017. 469 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.