// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Don Winslow: Styrken
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi

Don Winslow: Styrken

Skrevet af den 1. februar 2018 – 07:562 kommentarer

Denny Malone har styr på sit shit. Højt dekoreret kriminalbetjent, leder af New Yorks absolutte eliteenhed inden for politistyrkerne. ’Da Force, kalder de enheden, og Malone er konge af det nordlige Manhattan og Harlem og højt respekteret af kolleger og pushere, gangstere, prostituerede og junkier på gaden. Men hvorfor er han så bag tremmer, da bogen starter? Fordi han er korrupt, bundkorrupt.

Sammen med sine partnere har han stjålet og lagt millioner af dollars til side. Det hele kører som et velsmurt maskineri, hvor advokater, hustruer, ledende mafiamedlemmer, dommere, politikere bliver smurt. Der er altid en lille kuvert, godt proppet med grønne dollarsedler. Sådan er tingenes tilstand, ja, det er vel nærmest en naturtilstand i Winslows fremstilling.

Sådan har det ikke altid været, for det eneste Malone ønskede sig var at være en god politimand lige som sin far. Men først tager man imod den gratis kop kaffe. Dernæst en gratis god bøf for at have hjulpet en restauratør med nogle parkeringsbøder. Så er der en anden som gerne vil betale lidt, bare for en tjeneste. Og hvad med de mange tusinde dollars, der bare flyder på gulvet i en narkobule – vi tager lidt til os selv? Det sker step by step. For hvorfor er det egentlig kun de smarte politikere og de kriminelle, der skal skumme fløden? Hvorfor ikke os, der sætter liv, psyke og helbred på spil helt ude i fronten og gør hvad der skal til for at tjene og beskytte, spørger Malone retorisk, når han ræsonnerer over sit teams ageren.

En dag går det galt. Ved en aktion pløkker Malone en narkoboss med koldt blod. Det er en ren henrettelse. Store mængder kvalitetsheroin var ved at blive gjort klar til distribution, og Malones team stikker fem kilo til side, før de tilkalder politi og ambulancer. Efterfølgende bliver Malone fanget i en fælde sat op af FBI og stikkere. Malone bliver tvunget til vælge. Bliv det du foragter allermest, politistikker, giv os dine brødre i styrken, eller også knuser vi alt det, du værdsætter mest og beskytter; dine børn, ekskone og elskerinde, og du havner selv i fængsel de næste mange år. Alt er på spil for Malone, måske er der ingen anden udvej end at blive ’rotte’.

Winslow kan også sit shit. Bogen er fuld af rappe replikker, stilen er hårdkogt, og miljøskildringerne fra Harlem og New York er filmiske, med mange detaljer og stemningsfulde sekvenser. Og som læser bliver man nærmest forført af Malones logik. Selvfølgelig skal det være muligt at stikke lidt til side, det er sådan, det fungerer. Men efterhånden træder kynismen frem, og man bliver i tvivl. Der er dog desværre ingen helte at læne sig op af og få sympati for. Ingen er rene. New York bliver et univers bygget på korruption. Bogens sidste sider giver dog et tilbageblik på hændelser i Malones tidlige karriere. Og det børster noget af snavset væk fra vores hovedperson. Er du fan af Godfather, Sopranos, Blue Bloods eller True Detective, så er ’Styrken’ lige noget for dig.

Styrken, Don Winslow. Harper Collins Nordic. Oversættelse: Merete Rostrup Fleischer. 479 sider. Februar 2018.

2 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.