// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Historien om Danmark: Reformation, enevælde og demokrati
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Historie

Historien om Danmark: Reformation, enevælde og demokrati

Skrevet af den 17. november 2017 – 07:41Ingen kommentarer

Historien om Danmark har taget nationen med storm på tv. I hundredtusindvis så vi med, da Lars Mikkelsen guidede os igennem årtusinderne, og serien er så populær, saglig og velfortalt, at den også bliver brugt i historieundervisningen i skolerne – også selvom især det sidste afsnit gav anledning til en del debat om prioriteringen af stoffet.

I forbindelse med serien har DR i samarbejde med forlaget GAD også udgivet en ny Danmarks historie i to bind. Bind et kom i foråret og nu ligger bind to også klar, hvor knap 500 år skal fortælles på bare 567 sider. Det ligner en umulig opgave, men den bliver faktisk løst med bravour!

Vi starter med reformationen, og den myteomspundne borgerkrig Grevens Fejde, og så bevæger vi os op igennem århundrederne. De store og små forandringer i samfundet bliver skildret, kort og præcist, så læserne får noget med hjem, uanset om de er velbevandret i danmarkshistorien eller kun har et overfladisk kendskab. Den store vægt på formidling, der kendetegnede tv-serien er bibeholdt, men man har ganske klogt valgt at få det bedste ud af bogformatet og ikke udgive en transskribering af tv-manuskriptet. TV kan noget med formidling, bogen kan noget andet, og i Historien om Danmark får vi det allerbedste historieformidling man kan levere på skrift. Historien om Danmark fortjener at finde et lige så stort publikum som tv-serien, selvom børn nok skal være lidt ældre for at kunne læse med end for at se tv-serien.

Her er ikke kun kongerøgelse og ikke kun historier om almindelige mennesker, men lidt af begge dele og meget mere: kunst, kultur, krige og konger blander sig med de helt almindelige menneskers levevilkår. Når ambitionen er at skrive en danmarkshistorie, der når bredt ud, er det fristende at forfalde til de lettere fordøjelige dele af fortiden – kongernes privatliv er lettere at formidle en komplicerede traktater, der afgør Sønderjyllands skæbne, men Historien om Danmark finder den rigtige balance, og kongernes (og dronningens) eskapader er kun medtaget, når de får et realpolitisk perspektiv (f.eks. Kirsten Munks børn og Struensee).

Når man skal igennem knap 500 års danmarkshistorie på kun 567 sider er man selvfølgelig nødt til at foretage en meget skarp prioritering, men jeg synes, at bogen løser den opgave. Ja, det er nemt at finde personer og begivenheder, man gerne ville have haft med, og ja, jeg ville generelt hellere have haft et firebindsværk end et tobindsværk, men det er altså bare fordi det er så godt, at jeg gerne vil have mere. Når opgaven er et bind til 500 år, så må man konstatere at den opgave er blevet løst.

Historien om Danmark er derudover en lækker (og stor og tung!) bog at have i hænderne, og der er kælet for billedsiden. Det er en kunst at udvælge billeder, der komplementerer teksten og tilføjer ny viden og forståelse, men den kunst løser Historien om Danmark til ug med kryds og slange.

I serien er fortæller Lars Mikkelsen meget fremtrædende. I Historien om Danmark er man gået i den helt modsatte grøft, og det er faktisk min eneste anke. Bogen er skrevet af Morten Fink-Jensen, Jes Fabricius-Møller og Niels Wium Olsen, men man skal lede mere end grundigt for at få den oplysning, ligesom det ikke fremgår hvem der har skrevet hvilke kapitler. Det synes jeg ærlig talt er ærgerligt og en anelse mærkeligt, at forfatterne ikke får den anerkendelse og plads, de fortjener – jeg er f.eks. nødt til at bruge Google for at vide, hvad deres baggrund er. I bind et var forfatterne præsenteret og krediteret, og det burde de altså også have været her!

Historien om Danmark: Reformation, enevælde og demokrati. 567 sider, Gads forlag. Oktober 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.