// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Enggaard: Svækling
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Michael Enggaard: Svækling

Skrevet af den 23. oktober 2017 – 07:46Ingen kommentarer

Journalisten Michael Enggaard debuterer stilsikkert med en særdeles vellykket roman om Frank Thøgersen. Frank er medejer af et lille værksted og cafe på Vesterbro, og i fritiden dyrker han sin interesse for fodbold. Og så har han en anden passion, nemlig boksning. Men passionen ligger fortrængt og gemt væk i hans sind, for én kamp satte en stopper for en ellers meget lovende karriere.

Da Franks far, som også selv har bokset og trænet boksere, bliver ramt af en arbejdsulykke, tager handlingen fart. For det viser sig, at han har en gæld til nogle skumle typer. De overfører gælden til Frank, som dog har meget lidt lyst til at betale. Ulykken og gælden får Frank til at opsøge sin far, som ellers ikke har set ret meget til, og i deres møde vækkes passionen for boksning igen.

I bogens andet handlingsspor følger vi hjemmesygeplejersken Ellen, som bevæger sig rundt i de lejligheder på Vesterbro, der endnu ikke er beboet af moderigtige hipstere og studerende med velhavende forældre. Hun hjælper skrantende og elendige eksistenser med basal hygiejne, og hvad der ellers skal til for at overleve, når man ikke har så meget tilbage. Det bliver Ellen, der skal hjælpe Franks far og sådan krydses hendes og Franks veje.

Der er noget god gammeldags socialrealisme over Svækling, og forfatteren kender og holder af Vesterbromiljøet og de skæve eksistenser, der trods alt er tilbage i det renoverede byrum. Frank og Ellen har deres dæmoner, men de er ikke på vej mod bunden eller ved at gå til i druk. Det er dejligt forfriskende i en roman med socialrealistisk tilsnit.

Enggaard skriver blandt andet om boksning på Jyllandsposten og har udgivet en rost biografi om Mikkel Kessler. Man kan mærke, at han har miljøet inde under huden, og han formår at beskrive sporten som meningsfuld og fascinerende.

”Svækling” er meget lidt effektjagende, selv om der er indlagt et godt drama i opgøret mellem Frank og banditterne, som afkræver ham penge. Ydermere er der humor og menneskekærlighed i skildringen af, hvordan Frank gradvist tør op, både over for faderen, for Ellen og i mødet med et familiemedlem, som han ikke kendte eksistensen af. Så en varm anbefaling herfra!

Svækling, Michael Enggaard, Politikens Forlag, 301 sider, 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.