// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen King: Helt mørkt, intet lys
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Gys, Noveller

Stephen King: Helt mørkt, intet lys

Skrevet af den 9. oktober 2017 – 07:17Ingen kommentarer

Min første tanke var, at fire noveller på 500 sider lød mere som fire korte romaner; men så alligevel ikke. Selvom nogle af novellerne strækker sig over mange år, så passer de lige i genren for en novelle.

Det er ingen hemmelighed, at vi er i gysergenren, og det er vist heller ingen hemmelighed, at det er Stephen Kings hjemmebane. Gennem alle fire historier ser vi en psykologisk kamp for at overleve, en kamp for at retfærdiggøre (over for) sig selv, når man planlægger mord eller skal leve med sin samvittighed over gerninger gjort eller ikke gjort. King viser os den menneskelig psyke i forfald, hvad der sker, når de yderste grænser bliver overtrådt og de inderste værdier kompromitterede. Personernes motiver strækker sig over kendte temaer som selvopretholdelse af sig selv og sit til hævn, jalousi, frygt og bedrag

1922 er en sørgelig fortælling om ubarmhjertig ironi. En tidligere landmand fra Nebraska, der er helt til rotterne, bekender i et brev mordet på sin hustru. Dette er hans tilståelse. Dette er hans grufulde historie, som efterlader alle i fordærv. Der er flere steder, hvor man tvivler: Er det spøgelser, eller er han ved at bryde sammen? Men Wilfred selv er ikke i tvivl.

Dernæst møder vi Tess. Hun lever et trygt liv, hvor hun skriver hyggekrimier for ældre damer, og hvor katten Fritzy holder Tess med selskab. Hun bliver inviteret til at holde et foredrag, da de har haft et afbud. Forfatteren må trække på sine fiktive karakterer og sin narrative intuition, da hun møder en stor chauffør på vejen hjem. I Den store chauffør bliver Tess’ viljestyrke sat på prøve, og hun finder snart ud af, at det ikke er alle, hun kan stole på.

Ville du sælge din sjæl til djævlen for En rimelig forlængelse? Men denne djævel tager ikke imod sjæle. Han ønsker ikke mindre end penge. Det er ganske interessant, at vi i løbet af forlængelsens periode følger verdensbegivenheder troligt – både hvad angår sladder om de kendte og mere omfangsrige begivenheder – og på en måde bliver alle verdens handlinger kædet sammen med djævlen og hans aftaler. Som han siger: ”Vægt, som løftes af Dem, skal ende et andet sted. Det er simpel fysik. Psykisk fysik, kunne man sige.”

Et godt ægteskab – Vil du vide, hvad din partner gemmer for dig? Vil du vide, hvad din ægtefælle ikke fortæller dig? Deres dybeste hemmeligheder?
Darcy og Bob har været gift i 27 år. En dag, mens Bob er ude af byen i forretningsærinde, finder hun et af hans aflagte blade, og det kan risikere at ændre alt.

Noget, der er fælles for fortællingerne er denne konstante og hele tiden bevægende tankestrøm hos protagonisterne. De er aldrig statiske. Man føler hele tiden, hvordan deres psyke og mentalitet udvikler sig i takt med, at handlingen udspiller sig, og personerne bliver udsat for adskillelige og ofte skrækkelige hændelser. Død, voldtægt og hjemsøgelse. Alt sammen driver hovedpersonerne fremad – nogle i værre retninger end andre.

Og tilsyneladende er Stephen King glad for tv-komedieserier og især Seinfeld, da der i to af novellerne refereres direkte til denne serie. Om man kan se humoren fra Seinfeld i Helt mørkt, intet lys? Det ved jeg ikke, men der er bestemt elementer af humor, og jeg har flere gange trukket på smilebåndet. Det er måske netop også vigtigt, at King bringer lidt humor ind i disse fire mørke fortællinger. Det giver stemningen lidt lys, som bryder det mørkes dominans.

Dette er en bog, jeg vil anbefale alle at læse. Okay, måske ikke alle. Lad os sige alle over konfirmationsalderen – minimum. Jeg har i hvert fald haft et par nætter med mindre god søvn, siden jeg startede med at læse bogen. Tilfældigt?

Stephen King: Helt mørkt, intet lys, 2017, Forlaget Hr. Ferdinand, 498 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.