// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Imran Rashid: Sluk – kunsten at overleve i en digital verden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Imran Rashid: Sluk – kunsten at overleve i en digital verden

Skrevet af den 5. juni 2017 – 07:43Ingen kommentarer

Vores smartphones forandrer verden og vores menneskelige relationer langt mere end vi tror. Det har voldsomme konsekvenser, siger speciallæge og innovationschef Imran Rashid.

Han har med ”Sluk – kunsten at overleve i en digital verden” skrevet en af årets vigtigste debatbøger. Hans skriveproces startede ud fra en bekymring om, hvad den stigende digitalisering af vores liv egentlig gør ved os. Hvis man forenkler hans ganske provokerende tese, så kan man sige, at rigtig mange af os er afhængige af digitale fix i et omfang, der svarer til den afhængighed, man kan få af eksempelvis kokain, nikotin og koffein. Sociale medier som Facebook, Twitter, Snapchat etc etc er afhængighedsskabende, fordi brugen af dem udløser molekylet dopamin, som også går under navnet ”sex-drugs-og-rock’n’roll-hormonet”.

Dopaminsystemet aktiveres af forventede belønninger, skriver Rashid i kapitel 3, og påvirker og bestemmer i høj grad vores adfærd. Da internet og smartphonen er blevet en integreret del af vores liv, er der nem adgang til oplevelser, spil, likes, porno, nyheder, debatter osv, som udløser dopamin. Det ved de mennesker, der står bag virksomheder som Google, Amazon, Facebook, Snapchat, Twitter m. fl., og for dem er brugerens opmærksomhed et produkt, de sælger til annoncører. Alle de spor og milliarder af data, vi efterlader på nettet, er guld værd, for de fortæller noget om vores sociale relationer, interesser, og hvad der fanger os. Og vi får konstant små påmindelser om, at der er sket noget, som måske kunne være spændende, så vi må jo lige have fat i telefonen og kigge.

En af de konsekvenser, Rashid peger på, er at vores sociale relationer ændres. Interaktionen på computer og telefon er styret via muse- eller tasteklik uden behov for brug af stemme eller mimik. Dermed stimulerer vi ikke de dele af hjernen, der er involveret i kontakten med andre mennesker. Forsøg viser, at internetafhængighed gradvist får sociale færdigheder til at forfalde, eksempelvis evnen til at genkende og afkode ansigtsudtryk.

Rashid maler også længerækkende dystre konsekvenser for vores evne til indlæring, helbred, familieliv og deltagelse i demokratiske processer. Eller med hans egne ord fra et interview ved bogens udgivelse: ”Når vores fokus er på at sætte os selv i centrum på digitale fora, forsvinder vores empati og evne til at anstrenge os for at opnå resultater. Det er usundt for mennesker at dyrke sig selv så intenst. Vi risikerer at blive et kollektiv af egoister – så er vi ikke længere et demokrati.”

Synes du, at ovenstående lyder lidt for langt ude? Det gjorde to journalister på Berlingske, som lagde smartphonen på hylden i nogle uger, til fordel for en ældre mobiltelefon. De måtte opgive, da så mange dele af deres liv foregik via telefonen. Prøv selv at lægge telefonen fra dig nogle timer. Eller bed husets teenager om at gøre det.

En af bogens styrker er, at forfatteren ikke forfalder til sortsyn eller pessimisme, for vi kan reducere vores afhængighed, selv om det ikke er nemt. Læseren får redskaber til at styre sit forhold til smartphonens mange tilbud, og der er gode råd til bl.a. virksomheder, udviklere af apps og sundhedssystemet. Og i bogens afsluttende kapitler opregnes nogle af de fordele og glæder som den rivende teknologiske udvikling medfører. Så værsgo – læs Sluk, hvis du tør!

Imran Rashid: ”Sluk – kunsten at overleve i en digital verden”. Lindhart og Ringhof. 249 sider. April 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.