// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørgen Bjerre: Sirius
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Jørgen Bjerre: Sirius

Skrevet af den 21. juli 2016 – 07:34Ingen kommentarer

De er en af verdens mest særprægede militære enheder. Mændene og hundene i det danske forsvars Sirius Patrulje, der med slæder patruljerer den enorme nationalpark i Nordøstgrønland.

Patruljen blev etableret i 1950 for at kunne håndhæve dansk suverænitet over området, da der havde været lidt for megen fremmed aktivitet under Anden Verdenskrig. Blandt andet en tysk vejrstation.

I anledning af patruljens 30 års jubilæum udgav journalist Jørgen Bjerre i 1980 bogen, der ved patruljens 50 års jubilæum i år 2000 blev genudgivet i en revideret udgave med et efterskrift om patruljens udvikling siden 1980. Det er år 2000-udgaven denne anmeldelse tager udgangspunkt i.

Bogen består af en lang række kapitler, hvor nogle af de mænd, som har været en del af patruljen gennem årene, fortæller om deres oplevelser i det barske klima. Farlige, sjove, kolde, varme, pudsige og bedrøvelige hændelser. Stort og småt. Fortalt meget direkte og læsevenligt suppleret af mange gode og helt unikke billeder. Ofte billeder taget af patruljefolkene selv.

Fortællingerne er fængende og et planlagt lille kig i bogen før natlampen skulle slukkes blev til flere timers læsning til langt ud på natten. For Sirius Patruljens arbejde er fascinerende. At kunne operere i så barsk et klima. Og trådene tilbage til de store grønlands- og polarfarere tidligere i historien gør bare det hele meget bedre.

En fornuftig indføring i en verden og et hjørne af det danske samfund, som meget få af os bliver en del af. En verden, hvor varmen mellem mennesker og hunde trives i kulden. Det stråler i hvert fald ud af bogens fortællinger.

Jørgen Bjerre: Sirius – Danmarks slædepatrulje i Nordøstgrønland i 50 år. Aschehoug, 2000. 232 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.