// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesper Nicolaj Christiansen: NORTH DAKOTA dér starter vi forfra
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Ungdomsroman

Jesper Nicolaj Christiansen: NORTH DAKOTA dér starter vi forfra

Skrevet af den 2. juni 2016 – 07:42Ingen kommentarer

Jonas er 16 år og netop flyttet til Taastup med sin mor og stedfar. Hans far mistede han, for 4 år siden. Jonas døjer med panikangst og bærer på en stor vrede, han har svært ved at tøjle. På gymnasiet mødet han en sød pige, som han bliver kæreste med. På overfladen ser alt fint ud, men om natten deltager han i organiserede slagsmål for penge.

På gymnasiet får han en ny ven, der har hørt så meget Allan Olsen, at han af og til taler i “Allan Olsen citater”. For en kender af Allan Olsen er det ret morsomt!

Bogen rummer selvfølgelig flere voldsomme kampscener, og de var så væmmelige, at jeg blev nødt til at skimme dem og haste videre i bogen. De organiserede slåskampe var beskrevet så godt og levende, at teksten var direkte ubehagelig at læse. Disse scener er vigtige for fremdriften i fortællingen og for Jonas udvikling, men kan du heller ikke lide dem, må du gøre som mig – du må bare ikke lægge bogen fra dig.

Andre scener i bogen er meget fine og beskriver Jonas´ stormende forelskelse og forhold til den søde pige Sonja. Hans forhold til hende og beskrivelserne af mødet med “den første gang”, det smukke, rene og uskyldige står i mærkbar kontrast til den hårde Jonas, der slås. Men den dag de to verdener mødes bliver det hele endnu værre for Jonas.

Hvor kan vrede bare ødelægge meget. Vrede er en naturlig og helt legal følelse. Men vi bliver nødt til at styre den, at tage kontrollen over den! Ellers bliver den altødelæggende. Det er dét, denne glimrende roman handler om.

Selvom Jonas laver så meget lort, føler læseren alligevel med ham. Det hænger sammen med at Jonas ikke alene er hovedperson, han er også fortælleren. Og det betyder, at vi forstår hans bevæggrunde, tanker og følelser, og dermed håber, at han slipper for fængsel, selvom en tur i gitterly ville være rimeligt med det han har på samvittigheden.

Lad mig slutte af i gadesproget: Fårk – det er stærke sager! Det er en virkelig stærk, medrivende og rørende ungdomsroman. Med tårerne trillende ned af begge kinder lukkede jeg bogen, mens jeg ønskede Jonas alt der bedste i livet!

Jesper Nicolaj Christiansen, NORTH DAKOTA dér starter vi forfra, Høst & Søn, 270 sider, April 2016.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.