// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emil Blichfeldt og Søren Tim Nordbo: Thor + Loke – Prøven
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Graphic novel

Emil Blichfeldt og Søren Tim Nordbo: Thor + Loke – Prøven

Skrevet af den 21. maj 2016 – 07:50Ingen kommentarer

Inspireret af Peter Madsens herlige Valhalla tegneserier har Blichfeldt og Nordbo sat sig for med ord og billeder at fortælle om Thor og Lokes ungdom. Første bind i serien hedder Prøven, og er historien om, hvordan de to hovedpersoner drager til Jotunheim (jætternes land) for at bestå deres Gudeprøve. På rejsen møder de gamle kendinge fra den nordiske mytologi, og selvom der digtes, er alting velforankret i den oldnordiske gudelære.

Det er ikke kun en spændende fortælling om de karakterer, vi allerede kender og elsker fra Valhalla tegneserien, Lars-Henrik Olsens Erik Menneskesøn og lignende værker, men også beretningen om de to unge mænds ven- og broderskab. Det er kvikt og ret unikt, så vidt jeg ved, at spinde en historie omkring de to giganters ungdom og venskab, da der selvsagt oftest skrives om Thors storhedstid som den stærkeste af aserne og om Lokes snuhed og bidrag til Ragnarok.

Prøven indeholder præcis den råhed og styrke, man forventer af en fortælling funderet i Asatro. Der bliver ikke lagt fingre imellem selvom målgruppen er unge, og især illustrationerne er til tider barske. Min personlige favorit er af en ål, der svømmer ind i et ligs åbne mund, mens øjenæblerne ruller tilbage i hovedet. Desværre består en del af tegningerne af meget simple motiver som en hånd eller en dolk, og en gang imellem bliver de også lidt ensformige, for eksempel er der rigtig mange portrætter, som ikke bidrager meget til handlingen.

Historien fortælles af Thor, hvilket tillader Loke at bevare sin mystik som den uudgrundelige og svigefulde men også charmerende halvjætte(?), man aldrig helt ved hvor man har. Det betyder også, at vi får et godt indblik i Thors pubertetsplagede sind. Han kæmper for at gøre det rigtige, men vil ikke tabe ansigt og hans stolthed og hidsighed har det, som altid, med at skabe problemer.

Prøven er en fin blanding mellem gammel og nyt og forlaget Calibat har i vanlig stil ikke sparet på noget, så bogen er også virkelig laber og af høj kvalitet.

Advarsel: Kender du ikke allerede meget til nordisk mytologi, så vent med at læse den sidste del med fakta om karaktererne fra mytologien. Jeg forudser, at det med stor sandsynlighed vil føre til spoilers af de næste bøger.

Emil Blichfeldt og Søren Tim Nordbo, Thor + Loke – Prøven, Calibat, foråret 2016, 141 sider.