// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen King: Doktor Søvn
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Spænding

Stephen King: Doktor Søvn

Skrevet af den 1. oktober 2014 – 08:39Én kommentar

Doktor Søvn er efterfølgeren til Drengen, der skinnede, fra 1977, som udkom i Danmark i 1980. Samme år blev bogen filmatiseret og fik titlen: Ondskabens hotel.

Den tidligere alkoholiker Jack Torrance vil gerne være forfatter, men mangler penge og roen til at realisere drømmen. Han tager et job som vinteropsynsmand på et hotel, hans kone Wendy og sønnen på 6 år, Danny er med ham på hotellet. I Doktor Søvn følger læseren Jack Torrances søn, Danny, hvor han stadig er dreng.

Tidligt i historien bliver læseren præsenteret for Dannys spøgelser, som han har med sig fra sit ophold på Hotel Overlook, og som bliver ved med at forfølge ham. Dannys gode ven og mentor forærer ham en stålboks og beder ham installere en tilsvarende i sit hoved. Næste gang han opsøges af afdøde personer fra hotellet, bliver de låst inde i hans bokse i hovedet og han kan nu føle sig i sikkerhed overfor spøgelserne.

Senere i livet er boksene ikke nok. Danny begynder at drikke, flakker rodløst rundt i Amerika og har korte jobs for at overleve. Han skal helt ned og røre bunden i sit alkoholmisbrug, inden han får hjælp fra AA og bliver ædru. Han bliver ansat på et hospice, hvor han kan udnytte sin evne i telepati og evne i at se ind i fremtiden. Danny hjælper de døende til at finde ro og tryghed i deres sidste timer.

Da Danny får forbindelse med den lille pige Abra, som har samme evner som ham selv, begynder spændingen for alvor. Abra hjemsøges af en kult, der lever af dampene fra børn med overnaturlige evner.

Stephen King skriver let og flydende. Han formår at få overnaturlige, mentale evner til at blive troværdige. Hans personer i historien er beskrevet levende og varmt. Specielt er portrættet af Danny og hans dæmoner og alkoholisme beskrevet så fint med humor og medfølelse.

Det er en godt fortalt historie om spøgelser, magi og overnaturlige evner. Men det er ikke en gyser, som Stephen King ellers er mester i. Efter at have læst bogen tænker jeg, at jeg holder mere af at se hans film end af at læse hans bøger. Men det ændrer ikke ved at det absolut er en underholdende, humoristisk og spændende bog.

Doktor Søvn. Stephen King. Hr. Ferdinand. 545 sider. Oversat af Jakob Levinsen. September 2014.

Én kommentar »

  • Henrik siger:

    Skørt, at man ikke sammen med Doktor Søvn har genudgivet Drengen der Skinnede. Dette er trods alt, den længe ventede fortsættelse til en af verdens bedste horrorbøger, af en af verdens bedst sælgende forfattere.
    Det er mange år siden, at jeg læste den første bog, og vil gerne læse den igen, inden jeg kaster mig over 2’eren. Dette kan kun lade sig gøre, hvis jeg går på biblioteket eller finder bogen brugt – eller som løsningen nu i stedet bliver: Køber begge e-bøger på engelsk, med et par enkelte klik med musen. Ville gerne læse dem på dansk, men gider ikke læse den ene først på engelsk og derefter skifte over til dansk i den næste bog.
    Dårligt købmandsskab, og en mistet kunde (mere) til den danske oversættelse…

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.