// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thorstein Thomsen: Bellmanns guitar
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Thorstein Thomsen: Bellmanns guitar

Skrevet af den 9. marts 2014 – 07:25Ingen kommentarer

Jeg var mildest talt irriteret over den første del af bogen. Bogen har to fortællere, og den ene – et barn, der fortæller om sin mor, kunne jeg ikke få placeret i det præsenterede persongalleri. Det var forstyrrende for læsningen og først sent, gik det op for mig, hvem barnet og den omtalte mor var. Men så var det også som at få en mavepuster! Så selvom du også finder det forstyrrende vil jeg anbefale dig at hænge på, for bogen er grundlæggende spændende og forfatteren får skabt nogle karakterer, som man godt vil følge over bogens 208 sider.

Bellmanns guitar foregår i 1950´erne i København og i Virum nord for København. Karin er alenemor til to drenge. Hun kan godt lide at gå på jazzklub for at danse og for at møde mænd. Og mænd møder hun. Men hun er splittet mellem det sikre fornuftige valg på den ene side og det sjove umiddelbare der hende glad på den anden side. Skal hun vælge manden med fast job, der er småkedelig og rimer på hverdag? Eller skal hun vælge den rummelige, kærlige, arbejdsløse kunstnertype, der spiller musik og ordner cykler (jeg kommer til at tænke på Thomas fra DR´s serie Arvingerne)? Valget er ikke let eller lige til i 1950´ernes Danmark, hvor andre bestemt også har en holdning til, hvad Karin bør gøre.

Selvom perioden og det ovenstående dilemma har været skildret et hav af gange før i litteraturen er bogen vedkommende. Det er især interessant at følge den 8 årige Jack, som oplever livet omkring sig og kommenterer på livet, som kun børn kan gøre det helt uden fordomme.

Bogen fik mig til at tænke på Bent Hallers bog Rakkerpakhuset fra 2009, som også skildrer hverdagsliv i 1950´erne. Hvor Bellmanns guitar finder sted omkring København og omegn finder Rakkerpakhuset sted i en kystby i Jylland. Begge bøger sender læseren på en rejse tilbage til en tid der på mange måder er anderledes i forhold til i dag. Og det synes jeg personligt er spændende at dykke ned i.

Thorstein Thomsen, Bellmanns guitar, Rosinante, Februar 2014, 208 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.