// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne B. Ragde: Arseniktårnet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Anne B. Ragde: Arseniktårnet

Skrevet af den 10. august 2009 – 19:05Ingen kommentarer

Arseniktårnet er et længere familiedrama af forfatteren Anne B. Ragde. Samme forfatter der har haft stor succes med trilogien om Familien Neshov (Berlinerpoplerne, Eremitkrebsene og Ligge i grønne enge).

Bogen handler om Amalie, som dør i en høj alder i København. Hendes voksne børn jubler, men det gør barnebarnet ikke. Historien starter med at boet skal deles, og derfra tager forfatteren os med tilbage i tiden. I en virkningsfuld ikke-kronologisk rækkefølge møder vi Amalie som glad og energisk revyskuespillerinde på Amager, som misbrugt barn i barndomshjemmet, og som skuffet og bitter mor til to. Vi møder også hendes ægtefælle Mogens, som er kreativ, følsom og som arbejder på Den kongelige porcelænsfabrik. Mogens oplever vi også i hans barndomshjem hos præsten i Vestjylland.

Den første del af bogen er spændende, og fangede mig i den grad. Skildringen af Amalie som kvinde er fabelagtig, og som læser får man en forståelse af, hvorfor mennesket kan blive koldt og bittert. Derudover er det en interessant verden at stifte bekendtskab med – revylivet omkring 2. verdenskrig – hvor Amalies appetit på mænd er stor. Til gengæld er anden del af bogen, der hvor vi møder Mogens i hans barndomshjem kedelig. Der er alt for mange uinteressante betragtninger om Gud og kristendom. Og bogen holder desværre ikke det tempo, som forfatteren fik bygget op i starten af bogen. Det lykkedes dog at runde bogen fint af på de sidste kapitler.

Anne B. Ragde er født i Norge i 1957, men har rødder i Danmark. Arseniktårnet udkom i Norge før Neshov-trilogien, men er først oversat til dansk i foråret 2009.

Anne B. Ragde, Arseniktårnet, Rosinante, April 2009, Oversat fra norsk af Kristina Stolz, 436 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.