// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Line Friis Møller: Darwin og idéen der vendte verden på hovedet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Videnskab

Line Friis Møller: Darwin og idéen der vendte verden på hovedet

Skrevet af den 11. maj 2009 – 23:01Ingen kommentarer

At tro og at vide. For mange religiøse mennesker er det to alen af samme stykke. Og i starten af 1800-tallet var den udbredte tro i vesten forsat, at skaberværket blev leveret i en samlet pakke for lidt over 4.000 år siden. Fossiler, arkæologiske udgravninger og andre opdagelser som potentielt kunne udfordre verdensbilledet blev revurderet og pænt tilpasset. Men samtidig var der i de tidligere videnskaber en erkendelse af, at det bogstavelige bibeltro verdensbillede for længst havde mistet sin forklaringskraft. Det er den verden som Richard Holmes beskriver grundigt i The Age of Wonder og Bill Bryson i hans mere tilgængelige En kort historie om næsten alt.

Ind på den scene træder Charles Darwin. Og det er Darwin, hans samtid, hans teori om arternes oprindelse og hans legendariske rejse, på et afbud endda, med skibet Bealge til Sydamerika og Galapagosøerne, som Line Friis Møller præsenterer i Darwin og idéen der vendte verden på hovedet.

Og den præsentation er både ligetil og grundig. Ligetil fordi at forfatteren selvom hun både brænder for stoffet, ideen og Darwin formår at fortælle en fin historie. Og den bliver fortalt så også ikke-biologer eller historieinteresserede kan være med. Undervejs er historien desuden brudt op med faktabokse om Darwins danske forbindelser, hans interesse for regnorme og mange andre småhistorier der supplerer den primære historie om en mand og hans idé.

Gennem Line Friis Møller møder vi både den unge Darwin, som af omveje ender med at læse teologi, hans samtid, hans inspiration og ikke mindst den ældre Darwin som i mange år holdt sit manuskript i skrivebordsskuffen fordi han vidste hvilke kontroverser en offentliggørelse ville skabe. Og endte med at skabe – stadig den dag i dag. Til sidst perspektiveres Darwins evolutionslære i et mere nutidigt lys og blandt andet evolutionspsykologi og misbruget af darwinisme i ideologiske sammenhænge berøres i et kapitel, der dog ikke fangede undertegnede i samme grad. Undertegnede kunne også sagtens have glædet sig over en bog på den dobbelte størrelse om emnet, men det er måske netop denne udgivelses styrke, at den velegnet til en introduktion til Darwin, hans ide og samtid.

I øvrigt er det befriende at Line Friis Møller ikke falder i den fælde, som populære bøger om store personligheder har det med at gøre, hvor hovedpersonen pinedød skal op på piedestalen. Darwin var flittig og havde den kombination af flid, samlermani og eftertænksomhed der skulle til – men Line Friis Møller gør også opmærksom på at flere i samtiden var tæt på samme erkendelser og at Darwin i høj grad anvendte andres antagelser og forslag gennem en omfattende korrespondance med naturvidenskabsfolk over hele kloden. Det var altså ikke et hvidskægget geni, som en morgen stod ud af badet med en lysende idé – men en seriøs forsker, som efterprøvede sine ideer og havde beviserne på plads. Derfor vendte Darwins ide verden på hovedet.

Line Friis Møller: Darwin og idéen der vendte verden på hovedet, DR Multimedie, 2009, 164 sider.