// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Sandøe, Hanne Sindbæk og Thomas G. Svaneborg: Kammerherrens nye klæder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erhvervsliv, Kongehuset, Samfund

Niels Sandøe, Hanne Sindbæk og Thomas G. Svaneborg: Kammerherrens nye klæder

Skrevet af den 2. november 2012 – 19:18Ingen kommentarer

De tre erhvervsjournalister Niels Sandøe, Hanne Sindbæk og Thomas G. Svaneborg tegner i et brag af en bog et kritisk portræt af erhvervsmanden Fritz Schur, der er bestyrelsesformand for tre store statsselskaber, nær ven med Kongehuset, pengeindsamler for Venstre og ifølge sig selv ”uhyre velhavende”.

Bogens titel refererer til det faktum, at Schur i 2010, blot seks år efter han første gang var inviteret med til bal i Kongehuset, som den første erhvervsmand, blev udnævnt af Dronningen til kammerherre. Den refererer også til H.C. Andersens eventyr om ”kejserens nye klæder”. For den røde tråd i bogen er, at Schur i en lang række forhold blæser sig selv op til meget mere end han egentlig er. Han har ikke siddet på skødet af Mærsk Mckinney-Møller som barn. Han er ikke oldebarn af Estrup. Hans hus er ikke et slot osv. Til gengæld er han et kynisk magtmenneske, der ikke går af vejen for at bruge både advokater, slesk tale og trusler for at nå sine mål og få sin vilje.

I hans hus, Christiansholm (Slot), holder Schur et hav af fester og baller for hans enorme netværk af landets spidser. Han er personlige venner med de kongelige og især Prinsgemalen. Forfatterne kobler Fritz Schurs lynhurtige opbygning af et venskab med de kongelige med den overflod af gaver, som han har skænket Kongehuset. To Thomas Kluge-malerier af Prins Henrik og champagne og vin til Frederik og Marys bryllup og en række andre kongelige fester er bare nogle af gaverne fra generøse Schur.

Som læser må man bøje sig i støvet for forfatternes grundige research helt ned til hvilken yoghurt Schur spiser om morgenen, hvordan hans hus er indrettet og hvem der rejste sig og holdt en tale til en fest hos Schur (noget, som han er meget imod). Prikken over i’et er den komplette gæsteliste bag i bogen fra Schurs 60-års fødselsdag med knap 400 inviterede. En håndgribelig understregning af mandens unikke evner som netværker.

Bogen er en lang perlerække af afsløringer, hvor kun toppen af isbjerget har været brugt som foromtale i medierne i dagene op til udgivelsen tirsdag i denne uge. Ofte ser man at de fleste lunser i en bog allerede har været omtalt i medierne, og at der kun er krummer tilbage, når man får læst bogen. Men sådan er det langt fra her.

”Kammerherrens nye klæder” er en af de mest gennemarbejdede, afslørende og bedste biografier jeg har læst. Faktisk kan jeg på mine hylder og i min hukommelse ikke finde nogen bedre dansk erhvervs- eller politikerbiografi. Qvortrup og Lundes kontroversielle Nyrup-biografi fra 1997 er vel den eneste, der kan matche kammerherren. Og så er der vel ikke så meget mere at sige end: Læs den!

Niels Sandøe, Hanne Sindbæk og Thomas G. Svaneborg: Kammerherrens nye klæder – Fritz Schur. Manden og myterne. JP Forlag 2012. 265 sider. Udkommet 30. oktober.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.