// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John T. Lauridsen mf.: Den Kolde Krig og Danmark – GADS Leksikon
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Opslagsværk

John T. Lauridsen mf.: Den Kolde Krig og Danmark – GADS Leksikon

Skrevet af den 21. juli 2011 – 09:38Ingen kommentarer

Med ”Den Kolde Krig og Danmark” har Gad udgivet et omfattende og detaljeret værk om en central epoke i Danmarkshistorien – fra 2. verdenskrigs afslutning og godt og vel 45 år frem. Leksikonet er veludstyret med masser af billeder, en overskuelig indholdsfortegnelse og et sprogligt niveau, der gør de mange artikler velegnede for såvel gymnasieeleven som læseren med almen historisk interesse. Ud over de rene leksikale afsnit, der fylder godt og vel 700 sider, er der perspektiverende forord om Den Kolde Krigs historie på 45 sider, og et afsluttende afsnit på 20 sider om Den Kolde Krig i historieforskningen.

Gennem de seneste 10-15 år er mange statslige og private arkiver åbnet op for historikerne, og med den værdikamp som bl.a. Anders Fogh Rasmussen var med til at starte, er der stigende interesse for Den Kolde Krig. Som redaktørerne skriver i værkets afsluttende afsnit er tolkningen af perioden omstridt. Det så man tydeligt, da leksikonet blev anmeldt. I Berlingske var kritikken mest voldsom. Flere borgerlige kommentatorer angreb leksikonet for at være alt for venstredrejet, og at det især skyldes en af redaktørernes politiske overbevisning. Kommunismens mange ofre er bevidst glemt, de røde får pæn omtale og de blå en dårlig. Og hvorfor er der ikke mere ros til Ronald Reagan for hans indsats med at bryde Berlinmuren ned, som en kritiker skrev? Politiken og Information er anderledes positive: et imponerende grundigt værk, som giver anledning til topkarakterer. JyllandsPostens anmelder lægger sig et sted mellem de to poler.

Jeg må ærligt erkende, at jeg ikke har læst leksikonet fra ende til anden, men i det, jeg har læst, har jeg svært ved at finde grundlaget for den uforsonlige kritik fra de borgerlige kommentatorer og anmeldere. Historiefortælling vil altid tage afsæt i en fortolkning, og der kan næppe laves et værk om denne periode, som alle vil kunne være enige om.

Det er mit indtryk, at redaktørerne har gjort sig umage for at undgå, at leksikonet får politisk slagside. Det lange indledende afsnit om Den Kolde Krigs historie kan næppe skrives mere objektivt. Og i det afsluttende afsnit gør redaktørerne netop opmærksom på de forskellige ”skoler” inden for historieforskningen, og hvordan disse har præget synet på perioden.

At ofrene for det kommunistiske styre ikke vies omfattende opmærksomhed skyldes måske, at der skal være et dansk perspektiv på artiklerne. Det meget danske perspektiv fremstår som et klart valg fra redaktørernes side. Det skaber plads til lange afsnit om mange af de danskere, der har spillet vigtige roller i de 45 år, men ikke har optrådt i rampelyset. Det fortjener redaktørerne og GAD stor ros for. Leksikonet er spækket med fakta og levende historier. Men derfor behøver vi selvfølgelig ikke nødvendigvis at have fået den endegyldige sandhed om Den Kolde Krig.

Den Kolde Krig og Danmark, GADS FORLAG, Redaktion: John T. Lauridsen, Rasmus Mariager, Thorstein Borring Olesen, Poul Villaume, 768 sider, 2011.