Johannes Andersen: Bob Dylan. Nærvær og fravær
Bob Dylan står for mange som en af de mest indflydelsesrige musikere i det 20. og 21. århundrede. Hans vrængende, karakteristiske stemme, poetiske tekster og evne til at blande forskellige musikgenrer som folk, rock, blues og country har vakt opsigt og begejstring siden han dukkede op på de små amatørscener i New York som ganske ung i starten af 60’erne. Her blev han hurtigt et ikon med sange som Blowin’ in the Wind og The Times They Are A-Changin’, og det alternative, progressive USA med borgerrettighedsbevægelse, ungdomsoprør og antikrigsprotester var vilde efter at spænde ham for deres vogn.
Men det huede ikke den unge selvbevidste Dylan, der i stigende grad gjorde oprør mod folkemusikken og det politiske og søgte nye veje. Det blev blandt andet markeret med overgangen til et langt mere rockende musikalsk univers med larmende elektriske guitarer. Men det er svært at låse Dylan fast i én musikalsk genre, for han færdes såvel indenfor blues, religiøs gospel og mere eksperimenterende musikalske genrer.
Alt dette fanger Johannes Andersen virkelig godt i sin meget personlige skildring af sangskriveren. Andersen væver beskrivelserne af Dylan og analyser af hans sange og liv ind i sin egen opvækst og karriere, og viser hvordan Dylan var med til at forme ham selv.
Andersen er fan, ingen tvivl om det, men der bliver ikke sparet på kritikken af Dylan. Hans forhold til penge og kvinder, hans mystik og verdensfjerne arrogance indgår helt naturligt i bogen. Forfatteren springer rundt i Dylans liv og væver det sammen med Andersens eget. Stærkest virker analyserne af flere af sangene, som Andersen kyndigt perspektiverer samtidshistorisk, i forhold til den politiske kontekst og til, hvordan Dylan har det, og hvor han er i sit liv og sin personlige udvikling. Så man bliver langt klogere på sangstjernen og får rigtig meget lyst til at dykke ned i hans musik. På tidspunkter fylder Andersen selv lidt vel meget, men det skæmmer ikke bogen som helhed.
Udgivelsen af ’Bob Dylan. Nærvær og fravær’ er rigtig godt timet, idet filmen ’A Complete Unknown’, om starten af Dylans karriere, kører i biografer landet over. Her spiller og synger Timothée Chalamet sig vildt imponerende gennem rollen som Dylan, og filmen er desuden et fantastisk samtidsportræt. Forhåbentlig vil Johannes Andersens bog og filmen tiltrække endnu flere til de mange skønne og svære sange, som Dylan har beriget os med gennem mere end 60 år.
Johannes Andersen: Bob Dylan. Nærvær og fravær. Hovedland, 208 sider. Februar 2025