Bjørn Poulsen: Torvedag
De fleste af os elsker torvemarkeder. Boder fyldt med grøntsager, håndværk, honning, måske tøj, pølser, nødder, slik og meget, meget andet. Det er den vemodige drøm om den oprindelige bymidte: lokalt forarbejdede varer, fra jord til bord og næsten præcist som det var i gamle dage, før supermarkeder, parkering og Fødevarestyrelsens rigide hygiejnekrav flyttede handlen ind i butikkerne, ud på nettet og generelt fremmedgjorde os fra den mad, vi spiser.
Det er naturligvis en sandhed med modifikationer (især det med Fødevarestyrelsen som er min tilføjelse), men drømme om det levende bytorv med lørdagsmarkeder, hvor man kan handle, møde naboen, lade børnene løbe rundt og generelt støtte det lokale er en drøm, der stadig lever.
Til gengæld skal man ikke bilde sig ind, at nutidens (lørdags)torvedage har ret meget at gøre med hvordan torvehandlen har været igennem århundrederne i de danske byer. Hvis man vil vide mere om det, så er Bjørn Poulsens Torvedag til gengæld et virkeligt godt sted at starte. Både for dem, der elsker torvedage og dem, der bare elsker danmarkshistorie.
Torvedag er en lille fortættet bog om udviklingen af de danske byer fra vikingetiden til i dag. Vi har en tendens til at give konger æren for at grundlægge byer, men reelt er de fleste byer vokset frem af sig selv omkring handel – og så har kongen bakket op og beskyttet byen med privilegier, og så har den vokset derfra. Og privilegier har de fået byerne, rettigheder til handel i deres lokalområde, så bønderne ikke kunne sælge deres varer direkte fra gårdene, beskyttelse i form af våbenmagt og lovgivning og ret til (delvist) selvstyre, håndværkerlav og igennem århundrederne en udvikling af begrebet borger.
En vigtig pointe her er, at når det kommer til udvikling af byer er der ikke et skarpt skel mellem vikingetid, middelalder, reformation og enevælden. Det er en udvikling gennem århundrederne, der først bliver rigtig revet op i 1800-tallet, da næringsretten gives fri, voldene falder og industrialisering, demokrati og moderniseringen rammer de danske byer. Derfra går det stærkt, helt frem til vore dage hvor internethandlen og globaliseringen igen vender og ned på handlen – men også med et pift af nostalgi, hvor vi igen har lyst til at gå på torvet med en kurv over armen…
Læs selv, og lad dig fascinere af bønder og borgere, og et stykke danske historie, der stadig lever og udvikler sig – fra Ribe og Hedeby i vikingetiden til det moderne København og byernes gågader og torve.
Torvedag er seksogfirsindstyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien.
Bjørn Poulsen: Torvedag. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom 14. november 2024