James Baldwin: Optegnelser fra en søn af de sorte
Hvis man har brug for et indblik i, hvordan sorte er blevet påført et uværdigt og umenneskeligt liv i USA, så er denne bog et virkelig godt sted at starte.
Gennem sine erindringer fremstiller Baldwin de hvide menneskers grænseløse hykleri og undertrykkelse af sorte, og kondenserer det i en stærk formulering om sin egen erkendelse; han er en bastard af Vesten. Forstået på den måde, at hans generationer spores tilbage til Afrika, og at det derfor hverken er i Europa eller USA, han finder sin identitet og selvforståelse. Problemet er bare, at han heller ikke hører til i Afrika, og hvis han skal finde et hjem, så må det blive blandt de hvide, uanset hvor svært det synes at være.
Da bogen udkom i 1955, rasede kampen for lige borgerrettigheder, og sorte i Alabama boykottede de raceopdelte offentlige busser. Borgerrettighedsbevægelsen udstillede og dokumenterede den uhyrlige forskelsbehandling mellem hvide og sorte, og dette bidrager ”Optegnelser fra en søn af de sorte” til.
Bogens 10 essays er skrevet i 40’erne og 50’erne, da Baldwin var i 20’erne, og det er et smertefuldt opråb om, hvordan det er at være sort i et hvidt Amerika. Racismen er som en gift, som forpester livet for de sorte. Men racismen forpester og forgifter også de hvide, som må tvinges til at se deres fortid i øjnene og tvinges til at erkende, at forholdene mellem sorte og hvide skal ændres.
”Optegnelser fra en søn af de sorte” var med til at skabe en platform for Baldwin, både som talerør og som fortolker af den voldsomme samtid, bogen udkom i. Den handler ikke kun om USA, idet Baldwin også her deler ud af sine oplevelser af Europa, hvor han opholdt sig over flere omgange. Her fandt han et frirum, men en ting havde de til fælles – den historiske udbytning af sorte.
James Baldwin: Optegnelser fra en søn af de sorte. KLIM. 178 sider, oversat af Mikas Lang. August 2024