// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Louise Juhl Dalsgaard: Om en hals
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Louise Juhl Dalsgaard: Om en hals

Skrevet af den 19. april 2024 – 05:04Ingen kommentarer

Om en hals er en vældig god roman om en ung pige, der holder op med at spise. Kæresten rejser. Naboen dør med kort varsel. Ting sker. Hvad gør man så? Tja, den unge pige tager kontrollen over vægten, over mængden af mad. Og taber sig. Og taber sig. Og taber sig.

Det er en roman om angst, sult og ubehag. En roman om uro, rastløshed og tankemylder. Og en roman om løgne, om at snyde med maden og om at tælle. Men det er også en roman om teenageliv med kærester, lektier og fester. Og om veninder. Man mister.

Romanen springer i tiden fra pigen er ca. 10 år til gymnasietiden og tiden omkring indlæggelsen, hvor hun er ca. 20 år. Romanens første sætning lyder “Jeg skulle nok være stoppet efter den første”, og selvom pigens mor nok mest siger det i sjov, lager det sig i pigen, der som lillesøster naturligvis ikke skulle have hørt det.

Romanen er komponeret med mange korte kapitler, der ildevarslende er navngivet efter pigens vægt i kilo. Ret tidligt fornemmer man en besættelse af vægt.

Som rask med en såkaldt normal vægt og et normalt spisemønster er det svært at forestille sig logikken i en spiseforstyrrelse. Om en hals giver en forståelse af sygdommens natur og giver i små scener konkrete eksempler på, hvor syg man kan blive. Fx som her “Jeg klippede i huden mellem mine tæer med en neglesaks uden at mærke det. Jeg så bare blodet, der sivede ud og ned og farvede fugerne mellem badeværelsesfliserne røde.”

Der er noget med sproget, som gør romanen til noget ganske særligt. Forfatteren kan noget med ord og rytmer. Selv en grillscene gør hun poetisk og melodisk som her med “flæsk og flammer”.

Vi har her på Bogblogger.dk tidligere med ros anmeldt I dag skal vi ikke dø som er digte og Ting jeg tænker på som er en poetisk romancollage. En erindringsroman der gennem nedslag følger en kvindes opvækst i Danmark fra 1970´erne og frem til i dag. Den var jeg også begejstret for, da den var inspirerende og inviterede læseren til at tænke og til at huske en helt masse fra eget liv.

Louise Juhl Dalsgaard (f. 1973) har skrevet både romaner, noveller og digte. Hun underviser i kreativ skrivning.

Louise Juhl Dalsgaard, Om en hals, Grønningen1, 188 sider, April 2024.

Der er lukket for kommentarer.