// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Louise Juhl Dalsgaard: Ting jeg tænker på
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Louise Juhl Dalsgaard: Ting jeg tænker på

Skrevet af den 9. maj 2022 – 06:10Ingen kommentarer

Jeg havde glemt alt om at kniplebræt findes, glemt at vi fik flour i små plastikglas i folkeskolen, glemt at sirenerne lød hver onsdag kl. 12.00 og glemt intromelodien til børneprogrammet Professor Balthazar. Alt dette blev jeg mindet om ved at læse Louise Juhl Dalsgaards nye udgivelse.

Ting jeg tænker på er en poetisk romancollage. En erindringsroman der gennem nedslag følger en kvindes opvækst i Danmark fra 1970´erne og frem til i dag.

Måske kender du bogen I remember (Jeg kan huske) af Joe Brainard? I den indledes samtlige sætninger med “I remember”. I Louise Juhl Dalsgaards fine bog indledes sætningerne med “Jeg tænker på” og begge bøger gør præcist det samme ved mig: fremkalder billeder, følelser og stemninger fra mit eget liv. Det er genialt! Og derfor er den type af bøger mere end bare en bog. Mere end bare en læseoplevelse. Det er en katalysator for al mulig erindring.

“Jeg tænker på, hvem jeg helst vil bo hos, hvis mine forældre bliver skilt” er blot en af de mange ting Louise Juhl Dalsgaard tænker på. Senere lyder det således: “Jeg tænker på voksne, der siger: Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af” Og på at der er meget, jeg ikke ved, og endnu mere, jeg har ondt af””. Og hun tænker på angsten for højspændingsledninger og på sin brors ven, der sprang ud af vinduet fra et højhus.

I takt med at tiden går i bogen bliver Louise Juhl Dalsgaard ældre, og hvor de første afsnit handler om barnets blik på verden, bliver tankerne mere og mere modne og handler senere om mandatsvig, iltsvind, syreregn, malerhjerne og lysten til at få børn.

Og så er der også nogle utroligt fine afsnit, helt stramme, meget poetiske som her: “Jeg tænker på at dufte til breve, lukket af hænder, der ikke længere findes.”

Under læsningen kom jeg til at tænke på duften af solbagte grannåle, sand der sad fast i solcreme på mine ben som barn, asfaltsår på mine knæ og stift hår i kulden efter svømning om vinteren.

Den her type af bøger er inspirerende og inviterer læseren til at tænke og til at huske en helt masse fra eget liv. Og jeg fik lyst til at skrive! Det har været en fornøjelse at være med på den tidsrejse, som læseoplevelsen er. Både den konkrete tidsrejse til Louise Juhl Dalsgaards barndom, men også den tidsrejse min egen erindring satte i gang.

Louise Juhl Dalsgaard, Ting jeg tænker på, Februar 2022, 120 sider, Forlaget Ekbátana.

Der er lukket for kommentarer.