// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Inger Christensen: Jeg bor i en hemmelig drøm
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Inger Christensen: Jeg bor i en hemmelig drøm

Skrevet af den 2. maj 2024 – 05:15Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af forfatter og litteraturformidler Daniel Boysen.

Der er mange digtlæsere – og måske litteraturinteresserede i det hele taget – der kender Inger Christensen. En digter, der skriver i systemer og opfinder vilde universer fx i sine samlinger Alfabet, Det og Sommerfugledalen. Tre verdensklassikere skrevet af en dansk digter.

Jeg bor i en hemmelig drøm er tidlige digte, der er skrevet i perioden 1955-1960. Det er med andre ord digte, der er skrevet inden Christensens debut Lys fra 1962. Det kan også mærkes. Digtene er famlende, til tider naive og søger efter den form – eller de former – der senere kom til at kendetegne hende som digter.

Og det er altså ment yderst positivt. Jeg mener, det er ekstremt givende at få indblik i digterens proces; hvordan hun arbejder sig frem mod det, der viser sig at være et formidabelt og formfuldendt forfatterskab. Nærmest uden lige i dansk lyrik. Hvis man spørger mig. Var digtene udkommet, hvis det ikke var Christensen, der havde skrevet dem? Det tror jeg ikke. Men som historisk dokument er det virkelig godt indsamlet og rammesat af Poul Borum, forfatternes søn.

Der er, blandt de lettere banale betragtninger (ikke ment som en kritik, det er trods alt en digter på vej), også rigtig mange fine digte, hvor den særligt Christenske stemning og måde at betragte på træder frem, som fx her: ”Ingen har set / hvor stilheden kommer fra. / Vindene sætter sig / tavse langs vejen.” og ”Men intet kunne nå os, / imens vi lå i månen. / Ingen krige berøre / vores hvide krop. / For vi kendte ingen mere / Vi var ved at blive til.”

Jeg bor i en hemmelig drøm viser, hvordan en mester starter: Som så mange andre – ved at prøve sig frem og eftersøge sin stemme i sproget, i sine betragtninger og i sine følelser. Der tegnes et omrids af, hvilket format Inger Christensen skulle vise sig at have som digter, men det er også et indblik i en proces, der måske ikke var skrevet til at skulle læses vidt og bredt. Så med den lidt rodede konklusion: Anbefales alle digtlæsere.

Inger Christensen, Jeg bor i en hemmelig drøm, 150 sider, Gyldendal, Maj 2024.

Der er lukket for kommentarer.