// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ulf Kvensler: Sarek
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Ulf Kvensler: Sarek

Skrevet af den 6. august 2023 – 06:04Ingen kommentarer

Prisvindende bestseller-debutant. Lige som man troede, at man kunne fodre svin med svenske krimiforfattere, så dukkede Ulf Kvensler op med potentiale til at detronisere sine svenske kollegaer med denne fremragende debut.

Anna, Henrik og Milena skal på deres årlige vandretur. Men denne gang spørger Milena, om hendes nye kæreste Jacob må komme med. Anna og Henrik har egentlig ikke lyst, men føler ikke de kan sige nej. Så Jacob kommer med. Men er det klogt at tage på en strabadserende vandretur med en fremmed? En vandretur, der kræver anstrengelser, der får dem hver især ud i pressede situationer? De tre kender hinanden og deres karaktertræk, når de er pressede, men hvordan er Jacob?

Da de mødes på dagen for turens start tilføjes endnu en bekymring. Anna mener nemlig, hun har set Jacob før og får bange anelser. Sammen drager de af sted i et svært terræn – Sarek. Et forbandet ugæstfrit sted. Og turen bliver et mareridt.

Og hvorfor er denne debut så fremragende? Fordi den er mere end bare en spændingsroman. Den har alt, hvad den skal have af virkemidler for en god spændingsroman (og dét den ikke skal have, fx en kriminalkommisær på personlig deroute), inklusive et plot du næppe regner ud, før der er ca. 100 sider tilbage, men den har et niveau mere.

Dét niveau, hvor vi kommer ind under huden ikke bare på bogens karakterer, men på menneskesindet.

Den berører blandt andet den dynamik, der opstår når én person bliver sur eller utilregnelig og alle andre arbejder røven ud af bukserne for ikke at pisse personen af, fordi de ved, at det så bliver meget værre for dem selv, fordi man har at gøre med et menneske uden hæmninger, der vil blive ved med at forhøje indsatsen.

Om hvordan vi mennesker har en tendens til at gå på kattepoter og slå knuder på os selv for at undgå den adfærd hos andre – uanset hvor urimelig den er.

Og så handler den om menneskelig intuition. Er det virkelig noget, vi kan regne med eller er det blot fordomme og fantasi i destruktiv forening? Ubevidst forsøger vi alle måske bare at få bekræftet vores egen forestilling om verden?

Få testet din intuition med denne roman. Den er til dig, der godt kan lide spændingsromaner eller krimier – så længe de har det ekstra. Det her er 458 siders ekstra.

Ulf Kvensler, Sarek, Alpha forlag, juni 2023, 458 sider, oversat af Henrik Andersen.

Der er lukket for kommentarer.