// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Serhii Plokhy: Angrebet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Serhii Plokhy: Angrebet

Skrevet af den 26. juni 2023 – 07:21Ingen kommentarer

Vi har et stort behov for at forst√• krigen i Ukraine. Hvad gik der galt i Rusland, hvor vi i det vestlige Europa naivt troede p√•, at afslutningen p√• den kolde krig ogs√• ville f√łre til demokrati og frihed? Hvilken t√¶nkning ligger der bag angrebet p√• en nabo? Hvordan kunne det g√• s√• galt ‚Äď og hvorfor opdagede vi ikke, hvor Rusland var p√• vej hen noget f√łr?

Det giver anledning til at dykke ned i den nyere historie, b√•de den russiske, den ukrainske og hvordan den vestlige verden har ageret de seneste 30 √•r. Dertil kommer behovet for at f√łlge udviklingen i krigsf√łrelsen, hvor initiativet har b√łlget frem og tilbage, og hvor ukrainernes kampvilje og kampevne gentagne gange har overrasket b√•de den venligtsindede vestlige verden og fjenden. For slet ikke at tale om den ukrainske ledelses evne til at vride v√•benleverancer og opbakning ud af europ√¶ere og amerikanere.

Angrebet fors√łger at give en samlet fremstilling af b√•de udviklingen i Ukraine og Rusland op til krigen, men ogs√• af krigens f√łrste √•r. Det er en bog, der trods sit tunge emne (og virkelig store noteapperat) er skrevet i et letforst√•eligt sprog og som kan l√¶ses af en l√¶ser uden stor baggrundsviden. Den giver en fin indf√łring i udviklingen i Rusland fra afslutningen p√• den kolde krig til angrebet p√• Ukraine.

Den beskriver ogs√• krigens f√łrste tid, og er p√• den m√•de velegnet til en l√¶ser, der gerne vil s√¶tte sig ind i baggrunden for krigen frem til bogen blev skrevet. Den bringer dog ikke noget nyt frem i forhold til de mange andre b√łger, der er blevet udgivet det seneste √•r, og selvom det f√łles meget aktuelt at l√¶se om hvordan de russiske styrker besatte Nova Kakhovka pr√¶cis i de dage, hvor d√¶mningen blev spr√¶ngt, s√• er det m√•ske ogs√• lidt tidligt og uf√¶rdigt at beskrive de vigtigste begivenheder i krigen ‚Äď vi ved faktisk endnu ikke, hvilke fremrykninger og hvilke slag, der kommer til at v√¶re udslagsgivende.

Serhii Plokhy: Angrebet. 458 sider, Gutkind. Oversat af Jakob Levinsen, udkom 9. maj 2023

Der er lukket for kommentarer.