// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hjalmar Söderberg: Doktor Glas
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Roman

Hjalmar Söderberg: Doktor Glas

Skrevet af den 21. juli 2023 – 05:43Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Mette Hermann fra Instagramprofilen @bog.dag.bog

Som en del af Turbines fine Klassikerserie er Hjalmar Söderbergs fremragende roman ”Doktor Glas” (oprindeligt udgivet i 1905) nu blevet udgivet i en ny oversættelse af Karen Fastrup, og hurra for det, for bogen er intet mindre end en litterær perle, der behandler emner som moral, lidenskab og længslen efter frihed og kærlighed. I romanen tegner Söderberg et yderst interessant billede af tiden omkring 1900-tallet med fokus på køn, status og samfundets begrænsende normer.

Hovedpersonen i ”Doktor Glas” er den ensomme og eftertænksomme læge, Tyko Gabriel Glas, der driver sin lægepraksis i Stockholm med stor samvittighedsfuldhed og principfasthed. Som 33-årig er han stadig jomfru, har ingen nære relationer og er uerfaren inden for kærlighedslivet. Han har ingen udsigt til et liv, der er meget anderledes end det, han lever nu.

Livet synes på sin vis at være gået forbi Doktor Glas. Men hans ensformige tilværelse tager en drejning, da han bliver involveret i den unge præstefrue Helga Gregorius’ kærlighedsløse og glædesløse ægteskab med den meget ældre og krævende Pastor Gregorius. Pludselig befinder Glas sig midt i et komplekst kærlighedsdrama, hvor han står over for det svære og moralske valg om, hvorvidt han skal hjælpe Helga Gregorius eller lade tingene gå deres naturlige gang. Et valg, der ender med, at han beslutter sig for at slå pastoren ihjel, og som måske også kan ændre Glas’ egen tilværelse.

”Doktor Glas” er skrevet i form af dagbogsnotater, hvor Glas fungerer som en yderst underholdende fortæller, der åbenhjertigt deler ud af sit eget liv, sine inderste tanker og ikke mindst sine holdninger til sine medmennesker. Det er både fornøjelig og interessant læsning, og selvom bogen er mere end 100 år gammel, læser den nærmest sig selv.

På fornem vis blotlægger Söderberg i ”Doktor Glas” datidens strenge normer og de mange tabuer og sociale begrænsninger, som ikke kun begrænsede kvinder, men også Glas selv.

Hvordan det går Doktor Glas, Helga og Pastor Gregorius skal ikke afsløres her, men er du til klassikere som Herman Bangs ”Ved vejen” og ”Ludvigsbakke” eller Sigrid Undsets ”Fru Marta Oulie”, som også er udgivet i Turbines Klassikerserie, så er ”Doktor Glas” en oplagt sommerbog for dig. Rigtig god fornøjelse!

Hjalmar Söderberg, Doktor Glas, Turbine, Marts 2023, 182 sider, Oversat af Karen Fastrup

Der er lukket for kommentarer.