// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Vibe Termansen: I skyggen af Rusland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Vibe Termansen: I skyggen af Rusland

Skrevet af den 30. marts 2023 – 07:12Ingen kommentarer

Evigt ejes kun det tabte. Og Rusland har tabt meget siden de for 40 √•r siden var en frygtet stormagt, der herskede ikke bare over et stort imperium i form af Sovjet, men ogs√• reelt over en stribe p√• papiret uafh√¶ngige stater i √ėsteuropa, der reelt var lydstater.

Desv√¶rre forg√•r imperiedr√łmme ikke s√• let. Rusland opbyggede allerede i zartiden en selvforst√•else som det tredje Rom, og i den selvforst√•else l√• ogs√• som en selvf√łlgelighed retten til at underl√¶gge sig sine naboer og til at forsvare sin interessesf√¶re, koste hvad det koste ville. Denne selvforst√•else opgav Rusland ikke, da Sovjetimperiet faldt, heller ikke selvom det ikke havde meget at have den i i 90erne.

Siden år 2000 har Putin aktivt opmuntret og opelsket forståelsen af Rusland som et imperium med naturlige rettigheder til en interessesfære, uanset hvad borgerne i denne interessesfære måtte mene. Vesten forstod aldrig helt, hvordan Rusland tænkte og hvad der drev dem, men troede i stedet på handel og på at Putin kunne tales til fornuft. Resultatet så vi 24. februar 2022.

Er vi s√• blevet klogere? Det er sp√łrgsm√•let, men vil man gerne blive klogere s√• er I skyggen af Rusland et rigtigt godt sted at starte. Vibe Termansen tager os igennem Ruslands tilgang til sine naboer og til sit imperium igennem de sidste ca. 100 √•r.

Fra Molotov-Ribbentrop-pagten, der var Ruslands f√łrste skridt til at genvinde noget af det, der gik tabt under 1. verdenskrig, revolution og borgerkrig, til de mange brutale invasioner af √łstlande i efterkrigstiden, hvis de formastede sig til at ville noget andet ‚Äď selv noget andet kommunistisk ‚Äď end Moskva. Rusland havde aldrig t√¶nkt sig at slippe grebet, og dr√łmmen om at genskabe imperiet har levet siden. Nu betaler Ukraine prisen for vores manglende forst√•else af, hvad Rusland er parat til.

Termansen har en vist sarkastisk tone, og om man synes det passer sig i en fagbog er en smagssag. Jeg synes, det giver bogen saft og kraft, og har intet imod at forfatteren toner rent flag. Der er ingen tvivl om, at hun kan sit stof og sin historie, og I skyggen af Rusland er oplagt for alle, der gerne vil forst√• Ruslands imperialistiske baggrund ‚Äď og hvorfor vi i vesten ikke bare kan sidde p√• h√¶nderne.

Hvis man efter at have læst Vibe Termansen gerne vil vide mere om, hvad der driver ikke bare Putin men også mange almindelige russeres længsel efter fortidens stormagt og vælde, så kan jeg anbefale at supplere op med den nobelprisvindende belarusser Svetlana Aleksijevitjs Secondhand tid.

Vibe Termansen: I skyggen af Rusland. 224 sider, Gads forlag. Udkom 24. februar 2023

Der er lukket for kommentarer.