// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Filtenborg og Weichert: Kugleregn – skudt i Ukraine
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik, Krige

Filtenborg og Weichert: Kugleregn – skudt i Ukraine

Skrevet af den 10. februar 2023 – 06:14Ingen kommentarer

To dage efter at Rusland havde startet sit angreb på Ukraine den 24. februar sidste år, blev to danske journalister skudt og såret i Ukraine tæt på grænsen til Rusland.

Det her er deres historie om de dramatiske begivenheder og evakueringen fra krigszonen til fredelige Danmark.

Men det er ogs√• fort√¶llingen om vejen derhen. Om to eventyrlystne unge journalister, der v√¶lger at drage til Ukraine i 2019 for at rapportere. De kunne lige s√• godt v√¶re taget til Hongkong, Sydamerika eller Nairobi, som de skriver i bogen. Med base i Kiev skriver de om konflikten i de √łstukrainske l√łsrivelsesrepublikker samt livet i Hviderusland og Armenien. De lever n√¶rmest fra h√•nden til munden. Hutler sig igennem, men nyder ogs√• friheden og eventyret med tarvelige hotelv√¶relser, massive drukture med lokale og sp√¶ndende bekendtskaber.

De er derfor garvede Ukraine-freelancekorrespondenter med et fornuftigt antal danske og udenlandske medier som kunder, da krigen bryder ud. De kommer på fast kontrakt hos Ekstra Bladet og alt er godt. Så godt det nu kan være i en krigszone. Men de bruger i hvert fald deres lokalkendskab og kontakter til at lave nogle ganske gode historier.

Lige indtil de p√• krigens dag 3 k√łrer til en landsby for at unders√łge en historie om, at en b√łrnehave skulle v√¶re blevet ramt af en klyngebombe. P√• vej ind i byen bliver de beskudt af en snigskytte. Stefan Weichert bliver ramt i skulderen, mens Emil Filtenborg bliver ramt flere steder i benene. Ganske alvorligt.

Herefter f√łlger nogle dramatiske timer og dage, hvor de to danske journalister desperat k√¶mper for at komme ud af krigszonen og videre hjem til Danmark. En nervepirrende rejse forbundet med stor smerte og meget lidt t√łj. Ikke mindst for Emil Filtenborg.

Bogen er en livsbekr√¶ftende fort√¶lling om at tage ud p√• eventyr, m√łde verden med √•bent sind og have lyst til at fort√¶lle omverdenen om det. Og om at v√¶re to drenger√łve, der kaster sig ud p√• dybt vand. Ikke hovedkulds og uovervejet. Og en fort√¶lling om venskab, smerte og overlevelse.

T√¶skegodt skrevet. Man f√łler man selv er der, n√•r der drikkes t√¶t med lokale ukrainere i landsbyen New York eller n√•r de to journalister bumler afsted gennem natten i et ukrainsk nattog.

Og så er det bare fedt at læse en beretning fra to udenrigskorrespondenter, som griber tingene lidt anderledes an end Rasmus Tantholdt og co.

Emil Filtenborg og Stefan Weichert: Kugleregn – skudt i Ukraine. People’s Press, 2023. 339 sider.

Der er lukket for kommentarer.