// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Rane Willerslev m.fl: En historie om mennesket
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Rane Willerslev m.fl: En historie om mennesket

Skrevet af den 28. august 2022 – 07:36Ingen kommentarer

Menneskets historie er b√•de lang og kort. Lang fordi det er millioner af √•r siden homo-sl√¶gten skilte sig ud fra de √łvrige primater og slog ind p√• den bugtede vej mod nutidsmennesket. Kort fordi det faktisk ikke er ret mange tusind √•r siden, at flertallet af mennesker tog landbruget til sig og begyndte rejsen mod det moderne menneske.

Uanset hvad har vejen bestemt ikke v√¶ret lige ud. Der har v√¶ret afgrene og blindgyder undervejs. Flere konkurrerende menneskearter har befolket jorden samtidig, og selv overgangen fra j√¶gersamfund til bondesamfund ‚Äď som nok er den st√łrste revolution i vores arts historie og levevis ‚Äď foregik ikke pludseligt men over tusindvis af √•r. Ja, egentlig er den stadig ikke helt gennemf√łrt, for der findes stadig j√¶ger-, samler-, og hyrdesamfund forskellige steder p√• jorden.

Alt dette og meget mere kan man l√¶se om i Rane Willerslevs nye bog, som han har skrevet sammen med tre andre m√¶nd fra Nationalmuseet. Deres hovedpointe er ‚Äď udover at fort√¶lle om menneskets udviklingshistorie ‚Äď at overgangen til bondesamfund ogs√• bet√łd et nyt syn p√• det legende menneske.
At opretholde livet ved at jage og samle kr√¶ver f√¶rre timers arbejde end at skulle dyrke jorden. En bonde er ogs√• n√łdt til hele tiden at t√¶nke fremad, planl√¶gge, knokle, s√¶tte hegn om sine marker og forberede sig p√• n√¶ste skridt ‚Äď s√•, luge, h√łste til vinteren, pl√łje, opbevare f√łde til n√¶ste √•r og s√• videre. I j√¶gersamfundet var der ikke samme opdeling af arbejde og leg, og man levede mere i nuet.

Jeg er ikke sikker p√•, at jeg k√łber pr√¶missen for bogen ‚Äď hverken om leg eller om fordelene ved j√¶gersamfund frem for bondesamfund, og jeg synes man g√•r meget let hen over problemerne ved at leve “fra h√•nden og i munden” og tyrkertroen p√•, at der altid var vildt. Men der er jo selvf√łlgelig masser af god viden og interessante pointer alligevel.

Desværre er det en noget ufokuseret og ujævn bog. Der er mange gentagelser, og der springes frem og tilbage. At de fire forfattere er fagligt kompetente kan der ikke være tvivl om, men bogen trænger i den grad til en gennemskrivning og et fokus. Fire forfattere er også meget til 300 sider (med mange blanke sider imellem), og ligesom for mange kokke som bekendt fordærver maden kan for mange jægere også skræmme storvildtet bort.

Rane Willerslev, Lasse Vilien S√łrensen, Mads Dengs√ł Jessen, Henrik Hvenegaard Mikkelsen: En historie om mennesket. Homo Sapiens og meningen med livet. 300 sider, Gr√łnningen 1. Udkom 24. maj 2022

Der er lukket for kommentarer.