// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anna Grigorjevna Dostojevskaja: Mit liv med Dostojevskij
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Anna Grigorjevna Dostojevskaja: Mit liv med Dostojevskij

Skrevet af den 30. maj 2022 – 07:52Ingen kommentarer

Jeg hader forfattermuseer. Det er de kedeligste museer, der findes. De består typisk af nogle genstande, forfatteren har ejet, et par kedelige plancher og så kan man stå og se forfatterens stue og skrivepult. Intet der giver den nerev og glæde, man får af at læse forfatterens værker. Så er der mere gods i biografier om forfattere – i hvert fald hvis de udover at have skrevet bøger rent faktisk har foretaget sig noget spændende.

Dét har Dostojevskij, og selvom Mit liv med Dostojevskij ikke er en biografi, men derimod en selvbiografi af og dermed også om hans kone Anna, ja så er den absolut din tid værd. Anna er måske ikke en skribent helt på højde med sin mand, men hun kan skrive og hun har noget at fortælle!

Anna var kun 20 år, da hun får arbejde som stenograf for den allerede dengang berømte Dostojevskij. Han er 45 år, har epilepsi og værre endnu: kronisk rod i sine pengesager. En enorm gæld har tvunget ham til at sætte sine rettigheder til tidligere værker på højkant for at få et forskud, og hvis han ikke skriver en roman færdig på under en måned er disse rettigheder tabt. Der er altså noget på spil, og Anna viser sig at være kvinden der kan få den store forfatters tanker ned på papir med lynets hast.
Deres arbejdsforhold udvikler sig til kærlighed, og parret bliver gift. Anna kommer fra det bedre, velstående borgerskab, og det er en ny verden, der åbner sig for hende. Dostojevskij giver hende adgang til litteraturen, men også til fattigdom, kroniske pengeproblemer og en mand, der er næsten grænseløs i sin naivitet over for andre mennesker.

De får 14 år sammen, hvor Anna langsomt men sikkert får styr på deres fælles økonomi, får stoppet Dostojevskijs spilletrang og tager tøjlerne på indtjeningen på hans værker. Det er ikke altid nemt at leve sammen med den store digter, der udover epilepsien og økonomien også kæmper med efterveerne af sit ophold i Sibirien. Mit liv med Dostojevskij fortæller om parrets op- og nedture. Børnefødsler og spædbarnsdød, glæder og sorger, succeser og fiaskoer – og en mand, der selv rummer de store følelser, han også skriver om. Dostojevskij er i sin hustrus øjne ikke bare en god, men meget jaloux ægtemand, han var også en god far og til gengæld helt håbløst uegnet til at navigere i en brutal verden. Det sidste tager hun sig af, og selvom man jo ikke skal lægge sin kritiske sans helt på hylden når man læser hendes bog, så er hun også selv et vanvittigt interessant menneske for sin tid.

Mit liv med Dostojevskij anbefales til alle, der interesserer sig for Dostojevskijs værker og hans tid – og for dem, der gerne vil møde en usædvanlig stærk og klog kvinde anno 1866.

Anna Grigorjevna Dostojevskaja: Mit liv med Dostojevskij. 320 sider, Bechs Forlag. Oversat af Ejnar Thomassen, udkom 28. januar 2022

Der er lukket for kommentarer.