// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Zenia Johnsen: Alt det her
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Zenia Johnsen: Alt det her

Skrevet af den 20. maj 2022 – 06:29Ingen kommentarer

“Jeg er bange for lokkere, ildebrande, kold krig, bjørneklo og elastikken indeni. Hvis elastikken springer, sprænges alt.”

Alt det her er en kortroman om social angst, selvforsvar og mursejlere. Men hvor mursejlere er et naturligt flokdyr, er det med at være en del af et fællesskab en udfordring for romanens hovedperson.

I helt korte poetiske afsnit er vi med den voksne hovedperson hos psykologen, med i skolegården i firserne, venter på trappen i barndommen og er angste på toilettet på arbejdspladsen.

Fortid og nutid flettes ubesværet sammen og kronologien er slået itu. Romanen kræver derfor noget opmærksomhed fra sin læser, men hullerne og tvivlen giver læseren plads til at stoppe op og tænke. Måske endda plads til at man for en stund dvæler ved sin egen folkeskoletid. En folkeskoletid der forhåbentligt rummer færre overgreb og en mindre victim blamende lærer end det romanens hovedperson udsættes for.

Jeg forstår ikke hele romanen. Men det gør ikke noget. Jeg forstår, at hovedpersonen vokser op i blokken, lige overfor tanken. At storesøster Eva er langt bedre til at pytte end hovedpersonen og at Eva gerne lærer sin lillesøster at forsvare sig selv. Jeg forstår, at mobning er en fast del af kulturen på hendes skole og jeg fornemmer, at det sætter sig i kroppen og er svær at ryste af sig. Også som voksen. Trods besøg ved psykologen. At den sociale angst måske stammer derfra.

Alt det her er hurtigt læst – jeg læste den på en eftermiddag. Men den rumsterer i langt længere tid. Den skal læses langsomt, der antydes lidt af hvert og jeg tænker den er oplagt til en læseklub, der gerne læser korte romaner.

Zenia Johnsen (f. 1975) romandebuterede i 2016 med romanen Hjerneskælv, som jeg var meget begejstret for. En poetisk og humoristisk roman om at leve med senfølger efter en traumatisk hjernerystelse. Siden har hun skrevet flere børnebøger blandt andet Jeg er Albert Storm.

Zenia Johnsen, Alt det her, Jensen & Dalgaard, Maj 2022, 114 sider.

Der er lukket for kommentarer.