// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tony Lindkold: Undercover – Mit dobbeltliv som PET-agent
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Tony Lindkold: Undercover – Mit dobbeltliv som PET-agent

Skrevet af den 18. maj 2022 – 05:04Ingen kommentarer

Tony Lindkold giver i sin bog et sjældent indblik i en verden, der normalt er hermetisk lukket for omverdenen. I seks år var han undercoveragent for PET, Politiets Efterretningstjeneste. Han påtog sig flere gange falske identiteter for at leve blandt kriminelle i både Danmark og udlandet. Hans opgave bestod i at blive fortrolig med udvalgte forbrydere, at blive lukket ind i kredsen og skaffe informationer, så politiet kunne skride til anmeldelse.

Bogens forfatter var med helt fra den spæde start, da Danmark bevægede sig ind i dette minefyldte farvand. Minefyldt fordi, det er forbundet med meget stor risiko at leve i underverdenen på en falsk identitet. Og fordi du som undercoveragent ikke på nogen måde må opfordre eller medvirke til, at der sker kriminelle handlinger. Og endelig fordi der kan være en risiko for, at en agent krydser over og bliver opslugt af den kriminelle verden.

Lindkold bliver draget af ekstremer. Han søger miljøer og arbejde, hvor han lever på kanten, og han giver alt, hvad han har for at nå sine mål. Han kæmper sig til en plads blandt eliten i politiet, i aktionsstyrken, som sættes ind, når det brænder allermest på. Han får tæsk og atter tæsk til karate, fordi han også her vil være blandt de bedste, og fordi det er her han kan få værdifuld fysisk og mental træning. Han gennemfører som den første udlænding FBI’s undercoverkursus i USA. Og så forstår han at feste igennem, når lejligheden byder sig – uanset om det er i weekender på de københavnske natklubber eller på de brasilianske strande, når vi andre fejrer jul og nytår i mørke og kolde Danmark.

En af bogens mange fortjenester er, at den (tilsyneladende) giver et ærligt og troværdigt indblik i, hvordan det er at arbejde undercover. I modsætning til, hmvad man skulle tro, er det i lange perioder møgkedeligt. I en af de opgaver, som forfatteren beskriver, må han i et utal af weekender hænge ud på et luset værtshus et sted i Europa sammen med sin makker og sove på en luftmadras i en lige så luset lejlighed. Opgaven er at komme ind på livet af en tyrkisk familie, som på overfladen driver værtshuse og udlejer lejligheder, men som under overfladen handler med store mængder narkotika og våben.

Lindkold giver også et fascinerende indblik i, hvad der foregår mellem mennesker. Han lærer, hvordan man lyver, og hvordan man ser, at andre lyver. Han trænes benhårdt i at fremstå troværdig, når man ikke er det, og når man skal etablere venskaber. Essensen er at man skal kunne snyde og bedrage uden at blive afsløret. Og man skal kunne blive nære venner med nogle mennesker, man i sidste ende får buret inde.

Efter at være blevet udvalgt til ekstrem risikofyldt opgave i Danmark vælger han at sige farvel til politiet og blive selvstændig. Her kommer han desværre galt afsted i handler med kopivarer – danske møbelklassikere – og idømmes en betinget dom. Også denne afsluttende del virker ærligt beskrevet.

Tony Lindkold: Undercover – Mit dobbeltliv som PET-agent. Lindhardt og Ringhof, 234 sider. April 2022

Der er lukket for kommentarer.