// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christian Henry: Gruopvækkende fortællinger fra rabarbermørket
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fortællinger, Gys, Tegneserie

Christian Henry: Gruopvækkende fortællinger fra rabarbermørket

Skrevet af den 26. juni 2022 – 05:39Ingen kommentarer

Du skal enten være skruet helt skævt sammen eller være klar til at bryde alle regler og konventioner, hvis du skal kunne identificere dig med noget som helst i Christian Henry’s ”Gruopvækkende fortællinger fra rabarbermørket”. Den lidt underlige titel stammer Henry’s originale net-tegneserie ”Anyone for Rhubarb”, som han modtog en pris for. Nu bliver vi så udsat for ’gyser’-samlingen.

Jeg slipper alle tanker og venter blot på at mærke et eller andet; at føle og at fornemme. Sådan læser jeg denne slags tegneserie, som jeg normalt ikke ville kaste mig ud i. Og jeg er nødt til at gøre det på den måde for på blot nogenlunde retfærdig vis at kunne anmelde bogen med et så åbent sind som overhovedet muligt. Og det går – med nød og næppe.

Jeg må indrømme, at jeg starter med at synes, det er dumt. Endda rigtig dumt. Mærkelige figurer med underlige uidentificerbare former, der går ud og møder andre mærkelige og uvirkelige figurer og ting. Men lidt efter lidt sker der faktisk noget.

Jeg trækker på smilebåndet. Okay, der er stadig langt til fuld latter, og det når jeg da heller ikke på noget tidspunkt, mens jeg læser bogen. Men ja, jeg smiler ved flere lejligheder og begynder at få en forståelse for og en længsel efter det skøre, det utraditionelle og det skæve – det meget, meget skæve.

Disse historier udfordrer al sund fornuft. Du kan ikke regne med nogen former for fortællestruktur eller almindelig historieopbygning. Du kan heller ikke regne med rationelle mønstre for opførsel fra hovedpersonerne. Det er kun fra billede til billede – suppleret med en tekst, der er så talesprogsagtigt, at man skulle tro, Henry var yngre, end han faktisk er. Han er nu fra 1977, så hans twistede tankegang er ikke et nyt, friskt, ungdomsfænomen men mere en fortælleform – uden form – som kan få os til at smile af både os selv og alt det, vi ser og læser.

Jeg kan ikke afgøre, om det er galt eller genialt. Det skal jeg nok heller ikke. Men jeg kan med sikkerhed sige, at det er både, vildt, tosset, underholdende og helt ude i skoven, sådan lidt ligesom vi godt selv kan være fra tid til anden. Den skal nok opleves.

Christian Henry: Gruopvækkende fortællinger fra rabarbermørket”, Forlaget Fahrenheit, 120 sider, udkom april 2022.

Læs også:
Benni Bødker & Rune Ryberg: Homunculus
Will Eisner: En kontrakt med Gud
Helle Perrier: Den gule planet 1, 2 og 3

Der er lukket for kommentarer.