// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Merete Pryds Helle: Det vågne hjerte
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Merete Pryds Helle: Det vågne hjerte

Skrevet af den 28. juli 2022 – 06:58Ingen kommentarer

Vi er landet i firserne og følger en række feminister, der tager på kvindehøjskole, planlægger revolution og gruppeonanerer.

Der bliver strikket, spist linsegryder og drukket kaffe, alt imens de hidser hinanden op over patriarkatet og lytter til Anne Linnet og Marquise de Sade.

På kvindehøjskolen tror de, at de har sat hinanden fri fra konventionernes fængsel og at kvindehøjskolen vil skabe grundlaget for en matriarkalsk og socialistisk verdensorden. Alene dét at de befinder sig dér sammen i et antiautoritært og eksperimenterende kollektiv betragter de som en aktivistisk handling.

Med udgangspunkt i hovedpersonen Lis er scenen sat til en fascinerede bog om kvindeliv og feminisme i 80’erne, som har været interessant at være vidne til, som læser født i 1983.

Det vågne hjerte en selvstændig fortsættelse til Folkets skønhed og Vi kunne alt. De tre romaner skildrer henholdsvis husmødre på Langeland i 1930’erne over 70’ernes forstadsfruer og i denne tredje roman er vi så nået til 80’ernes kvindebevægelse.

Som i de to andre romaner er forfatteren Merete selv en karakter i bogen, der tager afsæt i dele af hendes eget familieliv, men romanens hovedperson er Lis, der efter en voldsom oplevelse i Utterslev Mose, ser anderledes på sin egen tilværelse og langsomt tager et opgør med sig selv og sine omgivelser.

Bogen er inddelt i tre afsnit, hvor af de to sidste står stærkest, hvorfor jeg også havde svært ved at komme rigtigt i gang med bogen. Og jeg har brugt tid på at tænke over bogen og læse, hvad andre har skrevet om den, for at den rigtigt faldt på plads hos mig.

Jeg var vild med de to første bøger og denne her var bare ikke lige så fangende, men på bagkant, og med de andre to bøger in mente og hele den idé forfatteren har med denne række af bøger, så kan jeg virkelig godt se det.

Det er underholdning og historieundervisning på én og samme tid og noget enhver yngre kvinde ville have godt af læse, for at forstå sit historiske og samfundsmæssige ophav og det kvindeliv, der blev levet for ikke ret længe siden, men som er helt anderledes end det, os der er først i 80’erne eller derefter, lever.

En anbefaling herfra, men læs de to første først for den fulde oplevelse.

Merete Pryds Helle, Det vågne hjerte, Lindhardt & Ringhof, juni 2022, 317 sider.

Der er lukket for kommentarer.