// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Susanne Hegelund: Anders Eldrup – Samfundsreformator
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Politisk biografi

Susanne Hegelund: Anders Eldrup – Samfundsreformator

Skrevet af den 25. marts 2022 – 05:15Ingen kommentarer

Hvis man har fulgt dansk politik og dansk samfundsudvikling i gennem en længere årrække, så ringer navnet en klokke. Anders Eldrup. Ikke politikere, men alligevel en af de personer, der har haft størst indflydelse på indretningen af det danske samfund de sidste fem årtier.

Først som ministersekretær, afdelingschef, kontorchef, budgetchef og til sidst departementschef i Finansministeriet. I sammenlagt 28 år. Derefter som chef for DONG Energy (I dag Ørsted, red.) og siden som en af drivkrafterne inden for udbredelsen af grøn energi og elbiler i Danmark.

Forfatter, journalist og kommunikationsrådgiver Susanne Hegelund har sat sig for at skrive det portræt af Anders Eldrup, som unægteligt måtte komme en dag.

Det er dog også en form for portræt af det danske samfund og hvordan det har udviklet sig – ikke mindst qua de politiske indgreb og tiltag, som Anders Eldrup har været inde over i større eller mindre grad. Denne form for “dobbeltportræt” fungerer rigtig godt og giver rigtig god mening lige præcis her.

Undervejs i bogen rejser Hegelund og Eldrup rundt i Danmark og besøger nogle af de steder, som har dannet rammen om Anders Eldrup liv og karriere. Det er blandt andet hjemegnen Djursland, DONG Energy’s (I dag Ørsted, red.) hovedkvarter, Finansministeriet og Lindøværftet. Det fungerer godt som rammer for de kapitler, der handler om lige netop de ting, som fandt sted der.

For eksempel har det nærmest karakter af rekonstruktion, da Eldrup kommer tilbage til det chefkontor i DONG Energy, som han pludselig blev bedt om at forlade en dramatisk fredag eftermiddag i marts for 10 år siden. Hegelund og Eldrup bruger besøget hos DONG til at få talt om den pludselige fyring, som i 2012 gjorde ham til den mest omtalte erhvervsperson i Danmark.

Her lægger Eldrup ikke fingre i mellem i forhold til hvad han mener om daværende bestyrelsesformand Fritz Schur og deres samarbejde – eller mangel på samme. Ganske interessant læsning.

Susanne Hegelund stiller flere kritiske spørgsmål til sagen og går også lidt til Eldrup. Men man savner en lidt mere kritisk forfatter i andre dele af bogen. Der bliver aldrig rigtig spurgt ind til den måde, Anders Eldrup valgte at gøre tingene på i Finansministeriet og hans stærke fascination af elbiler og grøn energi.

Når det er sagt, så er bogen godt skrevet, og Hegelund formår at gøre samfundsreformer og en jysk embedsmands livshistorie til interessant læsning. Bogen flyder godt og kan på det varmeste anbefales til alle, der interesserer sig for dansk politik og indretningen af det danske samfund.

Susanne Hegelund: Anders Eldrup – Samfundsreformator. Gyldendal, 2022. 448 sider.

Der er lukket for kommentarer.