// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dan Jørgensen (red.): De rejste sig trodsigt i vrimlen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Dan Jørgensen (red.): De rejste sig trodsigt i vrimlen

Skrevet af den 30. december 2021 – 07:44Ingen kommentarer

Socialdemokratiet har i 2021 fejret 150 års jubilæum. Det har partiet naturligvis markeret, inden for coronaens muligheder, og en af markeringerne er udsendelsen af en jubilæumsbog med små biografier om nogle af partiets markante profiler igennem tiden. Titlen er De rejste sig trodsigt i vrimlen og enhver socialdemokrat – herunder jeg selv – vil vide at det henviser til en linje i nationalpartisangen, Når jeg ser et rødt flag smælde.

Det er blevet til 30 små biografier, der samlet er redigeret af klimaminister Dan Jørgensen, der igennem en årrække ikke bare har passet sit politiske hverv men også været en af Socialdemokratiets hushistorikere, der har arbejdet for at brede kendskabet til partihistorien mere ud.

Opgaven med at skrive de enkelte biografier er lagt ud til 30 nuværende socialdemokratiske politikere (knap og nap, der er en DSU formand, et par socialdemokratiske embedsfolk og en fhv spindoktor imellem også). Formatet giver teksterne hjerte, da alle skribenterne har engagementet og interessen på plads, men til gengæld giver det også en lidt ujævn læseoplevelse, da de har grebet det meget forskelligt an. Der er ikke mange sider til hver politiker, og det er ikke helt stringent hvad der har været vægtet som vigtigt eller perspektiverende for den enkelte.

Her er biografier om de helt store statsministre, som Nyrup, H.C. Hansen og Stauning, hvis navne står i enhver historiebog. Men her er også nogle af de lidt mere glemte politikere, der spillede en stor rolle i deres tid men som efterfølgende lidt er blevet glemt. Og så er der også blevet plads til nogle af kulturpersonlighederne, dem der var med til at forme partiet med deres kunstneriske virker – f.eks. Oskar Hansen, der skrev hovedparten af den sangskat, venstrefløjen stadig bruger til både hverdag og fest.
Mange politiske nørder kender langt de fleste af de portrætterede, og derfor fandt jeg faktisk de mere ukendte biografier mest interessant fordi de bragte mig ny viden, herunder eksempelvis kapitlet om Nakskovs borgmester Sophus Bresemann, sønderjyske I.P. Nielsen og K.B. Andersen, hvis navn jeg ofte har hørt men aldrig helt har vist hvorfor havde så godt et ry.

De rejste sig trodsigt i vrimlen er ikke en kritisk bog. Det er en samling små biografier inden for genren jubilæumsskrifter, og hvis man leder efter kritisk stillingtagen til fortidens eller nutidens socialdemokrati, så vil man bladre forgæves. Men hvis man ønsker at blive klogere på ikke bare nogle af tidernes største socialdemokratiske profiler men faktisk også hvordan Socialdemokratiet i dag ønsker at se på sig selv, ja så er De rejste sig trodsigt i vrimlen et rigtigt interessant bekendtskab. Jeg savner dog henvisninger til andre biografier eller lignende til alle biografier, for når kapitlerne er så kort at de mest er appetitvækkere, er det ærgerligt ikke at benytte lejligheden til at hjælpe folk videre, hvis deres nysgerrighed er blevet vakt.

Dan Jørgensen (red.): De rejste sig trodsigt i vrimlen. 264 sider, Gimle forlag. Udkom 15. oktober 2021

Der er lukket for kommentarer.