// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser pĂĄ nettet » Mette Finderup: Nielsens danmarkshistorie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog, Historie

Mette Finderup: Nielsens danmarkshistorie

Skrevet af den 17. december 2021 – 05:33Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Maja Højgaard.

Nielsens danmarkshistorie er en krønike om arbejderfamilien Nielsen. Nielsen er en ualmindelig almindelig dansk familie. Igennem bogen Nielsens danmarkshistories 11 kapitler få vi arbejderhistorien serveret i mundrette stykker i børnehøjde. I hvert kapitel møder vi en ny Nielsen og dennes vilkår som barn af forskellige generationer af arbejdere. Fra slaget på fælleden i 1872 til coronakrisen i 2021.

Hvert Nielsen-barn står over for en personlig og tidstypisk krise, der fletter sig ind i den store historie, uden at lade som om de er den egentlige aktør. På den måde er børnesynet meget tidstypisk for vores egen tid. Børnene holdes ansvarsfri og bruges hverken som helte eller skurke.

Det gør læsningen uhyre relaterbar for børnene. Imellem kapitlerne følger pølsemanden og hans hund Pølse os med et kommentarspor, der tager den værste brod af historiernes alvor. Det fungerer glimrende som comic relief for både den fire- og den otteårige. Selve kapitlerne fanger den otteårige, præcis hvor han er. Den fireårige var vist mest med fordi han gerne vil være sammen med os andre. Bogen ville ikke give mening at læse op for ham primært.

Familien Nielsen har præcis den slags stædighed og modighed, der skal til at drive både en fiktiv historie og Danmarkshistorien. De tager initiativ og forsøger at rette verden ind efter deres personlige kompas.

Bogen giver en god historisk forståelse, mere end egentlig historisk læring. I de fleste kapitler er der flettet et af datidens store folkehit ind. Det gav en god fornemmelse af tidsånden, hvad end det var Jeppe Aakjær som både ung på land og by kendte, eller om det er Mable. Det gav anledning til at finde den lille røde frem derhjemme, og lige genbesøge et par hyggelige klassikere.

Kan bogen læses med lige så stor fornøjelse af familier, der ikke har det ene ben i fagbevægelsen? Jeg ved det helt ærligt ikke. Vi var godt underholdt og der er ingen tvivl om, at bogen er velskrevet og dramaturgisk velkomponeret. Men om andre uden en forudgående interesse vil være uenige, er simpelthen umuligt at vurdere for denne socialdemokrat. Bogen kan klart konkurrere med lignende bøger i både sprog og relaterbarhed til hovedpersonerne. Og af samme årsag virker den mere oplagt som godnathistorie, end som egentlig historieundervisning.

Mette Finderup, Nielsens danmarkshistorie, Forlaget Alvilda, 176 sider, Fra 6 ĂĄr+.

Der er lukket for kommentarer.