// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Matt Haig: Drengen de kaldte Jul
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog

Matt Haig: Drengen de kaldte Jul

Skrevet af den 28. november 2021 – 10:05Ingen kommentarer

Endelig kommer den sande historie frem.

Den sande historie om julemanden. Den er vi mange, der har ventet længe på.

Der har været andre historier fremme om vores kære julemands forhistorie, men denne gang bliver vi lovet den sjove, magiske og fuldstændig sandfærdige historie om julemanden.

Det startede med en dreng der hed Nikolas, men som blev kaldt Jul. Han var søn af en fattig skovhugger og boede i et lille skur langt ude i skoven. Nikolas havde mistet sin mor og hans eneste minde om hende var en halvrådden roedukke, hun havde lavet til ham for længe siden og hans eneste ven, er en lille mus, der forsøger at spise dukken.

En dag får Nikolas´ far mulighed for at tjene nogle penge, han skal rejse mod nord for at finde bevis på at nisser findes, så vil kongen betale 12000 rubler.

Da faren er rejst bliver Nikolas´ liv så trist og sørgeligt: Frygtelige Faster Carlotta flytter ind og en dag har Nikolas fået nok. Han vil finde sin far.

På rejsen oplever han mange ting, han finder ud af at han kan hjælpe dyr i nød og han er flere gange tæt på at dø. En dag finder han farens hue i sneen og måske er han på rette vej.

Drengen de kaldte Jul er noget af det fineste jeg har læst i lang tid. En skøn og finurlig fortælling, med små sjove kommentarer til læseren undervejs. Og selv om den ender godt, for Nikolas bliver selvfølgelig til Fader Jul, så må der også en advarsel ind over, for den er godt nok også sørgelig. Den stakkels dreng skal grueligt meget igennem før det hele falder på plads.

Men det er på så mange måder, den perfekte, sjove, magiske og fuldstændigt sandfærdige historie om julemanden.

Drengen de kaldte Jul, Matt Haig, illustreret af Chris Mould, på dansk ved Eva Mosegaard Amdisen, Forlaget Albert, 266 sider, 2021

Der er lukket for kommentarer.