// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nis Dahm Sperling: Skaberværk
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Roman, Science fiction, Spænding

Nis Dahm Sperling: Skaberværk

Skrevet af den 23. august 2021 – 05:35Ingen kommentarer

Teo er skyggebokser, og hans krop og nerver er slidte og ødelagte. Han dulmer smerterne i fjerne minder og stoffer. Skyggeboksere er ringvrag, som nu bruges til at efterligne og genopføre gamle boksere og boksekampe. Engang var Teo en ihærdig bokser med mere mod og vilje end stort talent. Til gengæld viser det sig, at han har et særligt talent inden for skyggeboksning, hvor han på særlig vis får nutid og fortid til at smelte sammen.

Det får bagmanden og teknologigiganten Khattab til at investere i at få Teo tilbage på toppen og endnu højere. Men Khattab har andre bagtanker og motiver end noget så simpelt som skyggeboksning.

Teo har haft et turbulent forhold til Lotta. Han har altid været hendes sidste redning, og nu bliver hun det for ham. Lotta er på jagt efter at lægge Khattab ned og bruger alle sine kvaliteter til at gennemføre sine planer. Snart havner de dog begge i kløerne på bagmanden, og mens Teo bliver lovet en plads blandt bokse- og skyggebokselegenderne, hvis han spiller med, øjner Lotta en chance for at slå til mod Khattab. Det er derfor op til Lotta at redde dem, men det kræver en helt særlig og vild plan for at komme fri af Khattabs greb.

Historien i Skaberværk er opbygget af store dele tålmodige beskrivelser og tankestrømme i et tempo, der giver plads til, at man føler det langsommelige og lidt dystre i omgivelserne. Der er få scener, hvor tempoet bliver hurtigt og handlingspræget. Det sker primært mod slutningen og ved boksescenerne, hvor Teo drømmer sig helt væk og mindes sin opvækst og sin far. Det er nemlig boksningen, som vejer absolut tungest i denne roman. Det er omdrejningspunktet for såvel plottet som for Teo.

Derfor opererer science fiction-delen og den cyberpunkede stil også kun som et sideelement, der skal bære boksningen. Den dystopiske verden, handlingen udspiller sig i, får vi også kun en fornemmelse af. Der gemmer sig også en kommentar i Teos mindelser med sin far om maskulinitet og opdragelse, hvor hårdhed og traditioner er tæt forbundne.

Alt i alt er Skaberværk en fin udført roman. Det hjælper dog helt klart på læsningen, hvis man selv har en lille interesse for boksning. En fin bog med lette science fiction-elementer.

Nis Dahm Sperling: Skaberværk. Forlaget Facet, april 2021. 240 sider.

Der er lukket for kommentarer.