// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Birgitte Bregnedal: Pigen med sherifstjernen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Birgitte Bregnedal: Pigen med sherifstjernen

Skrevet af den 30. august 2021 – 06:54Ingen kommentarer

Pigen med sherifstjernen er fort√¶llingen om det augustd√łgn i 1970¬īerne, der √¶ndrer alt for den n√¶sten seks√•rige Line.

Line bor p√• en sl√¶gtsg√•rd med sin s√łster og sine for√¶ldre. Det er august og planen er, at kornet skal h√łstes. Manden med mejet√¶rskeren vil have betaling f√łr han p√•begynder arbejdet og Lines far starter bilen for at hente penge i banken. S√• langt n√•r far og Line dog aldrig. Han standser i stedet bilen foran kiosken og sender Line ind for at k√łbe √łl p√• klods. P√• vej ud af kiosken finder hun en sherifstjerne, som hun tager med, med ideen om at give den tilbage, hvis hun kan finde sheriffen. P√• vej tilbage til g√•rden tager far jagtgev√¶ret ud af bilen, nu vil han l√¶re hende at skyde.

Romanen er skrevet med meget korte overskuelige kapitler og i et enkelt hverdagssprog med korte s√¶tninger, s√• alle kan l√¶se med. M√•ske er forfatteren pr√¶get af, at hun plejer at skrive b√łger til b√łrn og unge? Som voksenl√¶ser bliver det n√¶sten for let at l√¶se og derfor udebliver den store sproglige/ litter√¶re oplevelse.

Vi oplever verden via den n√¶sten seks√•rige pige Lines blik, hun er bogens fort√¶ller (eller m√•ske er d√©t √•rsagen til de korte og simple s√¶tninger?). Hun elsker sin far betingelsesl√łst og vil til hver en tid v√¶lge ham frem for sin mor eller s√łster. Hun stiller ikke s√• mange sp√łrgsm√•l til m√•den familien lever p√•, det g√łr de f√¶rreste p√• den alder, men iagttager ret n√łgternt livet p√• landet.

Derfor h√łrer vi ogs√• helt uden filter om livet p√• g√•rden og det er styrken ved bogen. Det er de helt korte scener/billeder af hjemmet, der giver os et hint om en familie, der m√•ske er i opl√łsning. Line fort√¶ller, at de skal huske, at have sko p√• indenfor, da gulvene er s√• snavsede at str√łmperne ellers bliver sorte. Hun fort√¶ller videre, at mor kun vasker op, n√•r der ikke er flere rene tallerkener, at mor er tr√¶t af at far drikker √łl og om dengang mor bankede den ene af deres hunde.

Romanen fik mig til at t√¶nke p√• en anden udgivelse, der udkom tidligere p√• √•ret, nemlig Jorden under mig af Helle Vincentz. Der f√łlger vi nemlig ogs√• en pige, der er n√¶rt knyttet til sin alkoholiserede far og bosat p√• en g√•rd for 3-4 √•rtier siden. Og hvor den d√•rlige √łkonomi f√•r skels√¶ttende betydning for familien. Tematisk l√¶ner de to udgivelser sig op af hinanden. Pigen med sherifstjernen er med sine 123 sider dog hurtigt l√¶st og jeg n√•ede derfor ikke at f√• den lille pige helt ind under huden.

Birgitte Bregnedal (f. 1969) er uddannet indenfor √łkonomi, har en del √•rs erfaring fra finansverdenen og er i dag fuldtidsforfatter. Hun har skrevet 26 b√łger til b√łrn og unge og med romanen Pigen med sherifstjernen debuterer hun som voksenromanforfatter. Det fremg√•r af pressebrevet, at romanen er fiktion, men at hun “har oplevet mere af det, der foreg√•r i romanen, end jeg √łnsker for et barn.”

Birgitte Bregnedal, Pigen med sherifstjernen, August 2021, 123 sider, Forlaget Fru Nysgerrig.

Der er lukket for kommentarer.