// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Birgitte Bregnedal: Pigen med sherifstjernen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Birgitte Bregnedal: Pigen med sherifstjernen

Skrevet af den 30. august 2021 – 06:54Ingen kommentarer

Pigen med sherifstjernen er fortællingen om det augustdøgn i 1970´erne, der ændrer alt for den næsten seksårige Line.

Line bor på en slægtsgård med sin søster og sine forældre. Det er august og planen er, at kornet skal høstes. Manden med mejetærskeren vil have betaling før han påbegynder arbejdet og Lines far starter bilen for at hente penge i banken. Så langt når far og Line dog aldrig. Han standser i stedet bilen foran kiosken og sender Line ind for at købe øl på klods. På vej ud af kiosken finder hun en sherifstjerne, som hun tager med, med ideen om at give den tilbage, hvis hun kan finde sheriffen. På vej tilbage til gården tager far jagtgeværet ud af bilen, nu vil han lære hende at skyde.

Romanen er skrevet med meget korte overskuelige kapitler og i et enkelt hverdagssprog med korte sætninger, så alle kan læse med. Måske er forfatteren præget af, at hun plejer at skrive bøger til børn og unge? Som voksenlæser bliver det næsten for let at læse og derfor udebliver den store sproglige/ litterære oplevelse.

Vi oplever verden via den næsten seksårige pige Lines blik, hun er bogens fortæller (eller måske er dét årsagen til de korte og simple sætninger?). Hun elsker sin far betingelsesløst og vil til hver en tid vælge ham frem for sin mor eller søster. Hun stiller ikke så mange spørgsmål til måden familien lever på, det gør de færreste på den alder, men iagttager ret nøgternt livet på landet.

Derfor hører vi også helt uden filter om livet på gården og det er styrken ved bogen. Det er de helt korte scener/billeder af hjemmet, der giver os et hint om en familie, der måske er i opløsning. Line fortæller, at de skal huske, at have sko på indenfor, da gulvene er så snavsede at strømperne ellers bliver sorte. Hun fortæller videre, at mor kun vasker op, når der ikke er flere rene tallerkener, at mor er træt af at far drikker øl og om dengang mor bankede den ene af deres hunde.

Romanen fik mig til at tænke på en anden udgivelse, der udkom tidligere på året, nemlig Jorden under mig af Helle Vincentz. Der følger vi nemlig også en pige, der er nært knyttet til sin alkoholiserede far og bosat på en gård for 3-4 årtier siden. Og hvor den dårlige økonomi får skelsættende betydning for familien. Tematisk læner de to udgivelser sig op af hinanden. Pigen med sherifstjernen er med sine 123 sider dog hurtigt læst og jeg nåede derfor ikke at få den lille pige helt ind under huden.

Birgitte Bregnedal (f. 1969) er uddannet indenfor økonomi, har en del års erfaring fra finansverdenen og er i dag fuldtidsforfatter. Hun har skrevet 26 bøger til børn og unge og med romanen Pigen med sherifstjernen debuterer hun som voksenromanforfatter. Det fremgår af pressebrevet, at romanen er fiktion, men at hun “har oplevet mere af det, der foregår i romanen, end jeg ønsker for et barn.”

Birgitte Bregnedal, Pigen med sherifstjernen, August 2021, 123 sider, Forlaget Fru Nysgerrig.

Der er lukket for kommentarer.