// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dan H. Andersen: Store nordiske krig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Historie

Dan H. Andersen: Store nordiske krig

Skrevet af den 7. august 2021 – 07:55Ingen kommentarer

Der var engang en krig. Den rasede i mere end tyve år og kostede millioner af mennesker livet. Den ændrede for altid magtforholdene i vores nærområde, og alligevel bliver den ofte overset eller hensat til en mindre parentes vores historie. Krigen var store nordiske krig, og med Dan H. Andersens storværk Store nordiske krig på imponerende 1112 sider er den absolut ikke længere glemt.

Store nordiske krig rasede fra 1700 til 1721 og hovedaktørerne var Danmark, Sverige, Rusland, Sachsen, Polen – og alle de andre nationer, hvis territorier blev berørt. Det var den krig, der lagde Sveriges stormagtsstatus i graven og den krig, der for alvor inviterede såvel Rusland som Preussen ind på den europæiske scene.

Det var en krig, der var rig på alliancer – både dem, der holdt, og dem der blev brudt. Det var de store kongers sammenstød: den svenske krigerkonge Karl d. XII, danske Frederik IV (jep, ham med konerne til venstre hånd) og ikke mindst den Peter af Rusland, der fik tilnavnet den store. Dertil kommer August den Stærke og Frederik af Preussen, den ene mere heldig med sin krigsdeltagelse end den anden.
Og som altid var det en krig, hvor almindelige mennesker led og døde. Soldaterne, matroserne, indbyggerne i de belejrede og erobrede byer. Mænd, kvinder og børn – alle dem, der bliver trampet ned når store mænd forsøger at spille skak med rigtige landområder og rigtige mennesker.

Alt dette og mere til fortæller Dan H. Andersen om i et levende og letforståeligt sprog, der samler to årtiers krig på tusind sider og skaber overblik, viden og forståelse. Det giver både plads til nationale myter som vores egen Tordenskjold og den mere prosaiske hverdag på march gennem nordtyskland eller om bord på en fregat. Det giver også plads til indsigt i tidens spegede politiske forhold, både i de enkelte lande og internationalt. Her betød stormagternes vilje alt, mindst lige så meget som udfaldet af det enkelte slag eller den enkelte konges forhandlingsevne.

Hvis du har nogen som helst danmarkshistorisk interesse bør Dan H. Andersens værk stå på ønskesedlen. Det er et to-bindsværk, der sætter nye standarder for historieformidling og som trods sit store sidetal fortjener en stor læserskare. Ros også til Politikens forlag for at have påtaget sig udgivelsen – vi vil meget gerne læse mere af denne slags!

Dan H. Andersen: Store nordiske krig. 1112 sider, Politikens forlag. Udkom 18. maj 2021

Der er lukket for kommentarer.