// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Dan H. Andersen: Store nordiske krig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Dan H. Andersen: Store nordiske krig

Skrevet af den 7. august 2021 – 07:55Ingen kommentarer

Der var engang en krig. Den rasede i mere end tyve år og kostede millioner af mennesker livet. Den ændrede for altid magtforholdene i vores nærområde, og alligevel bliver den ofte overset eller hensat til en mindre parentes vores historie. Krigen var store nordiske krig, og med Dan H. Andersens storværk Store nordiske krig på imponerende 1112 sider er den absolut ikke længere glemt.

Store nordiske krig rasede fra 1700 til 1721 og hovedakt√łrerne var Danmark, Sverige, Rusland, Sachsen, Polen ‚Äď og alle de andre nationer, hvis territorier blev ber√łrt. Det var den krig, der lagde Sveriges stormagtsstatus i graven og den krig, der for alvor inviterede s√•vel Rusland som Preussen ind p√• den europ√¶iske scene.

Det var en krig, der var rig p√• alliancer ‚Äď b√•de dem, der holdt, og dem der blev brudt. Det var de store kongers sammenst√łd: den svenske krigerkonge Karl d. XII, danske Frederik IV (jep, ham med konerne til venstre h√•nd) og ikke mindst den Peter af Rusland, der fik tilnavnet den store. Dertil kommer August den St√¶rke og Frederik af Preussen, den ene mere heldig med sin krigsdeltagelse end den anden.
Og som altid var det en krig, hvor almindelige mennesker led og d√łde. Soldaterne, matroserne, indbyggerne i de belejrede og erobrede byer. M√¶nd, kvinder og b√łrn ‚Äď alle dem, der bliver trampet ned n√•r store m√¶nd fors√łger at spille skak med rigtige landomr√•der og rigtige mennesker.

Alt dette og mere til fort√¶ller Dan H. Andersen om i et levende og letforst√•eligt sprog, der samler to √•rtiers krig p√• tusind sider og skaber overblik, viden og forst√•else. Det giver b√•de plads til nationale myter som vores egen Tordenskjold og den mere prosaiske hverdag p√• march gennem nordtyskland eller om bord p√• en fregat. Det giver ogs√• plads til indsigt i tidens spegede politiske forhold, b√•de i de enkelte lande og internationalt. Her bet√łd stormagternes vilje alt, mindst lige s√• meget som udfaldet af det enkelte slag eller den enkelte konges forhandlingsevne.

Hvis du har nogen som helst danmarkshistorisk interesse b√łr Dan H. Andersens v√¶rk st√• p√• √łnskesedlen. Det er et to-bindsv√¶rk, der s√¶tter nye standarder for historieformidling og som trods sit store sidetal fortjener en stor l√¶serskare. Ros ogs√• til Politikens forlag for at have p√•taget sig udgivelsen ‚Äď vi vil meget gerne l√¶se mere af denne slags!

Dan H. Andersen: Store nordiske krig. 1112 sider, Politikens forlag. Udkom 18. maj 2021

Der er lukket for kommentarer.